Bliski istok: Digitalizacija naftnog sektora u zamahu

Autor:   M.Ž.

Region MENA koji obuhvata 18 zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike, bi mogao da kroz digitalizaciju do 2025. godine prihoduje 2,6 milijarde dolara, procenjuje nemački međunarodni logistički gigant DHL. Ocenjuje se takođe da je osim unapređenja energetske efikasnosti i odbrane od sajber pretnji, digitalizacija procesa ključna i za brži oporavak naftnih kompanija od posledica krize izazvane pandemijom. (Foto: Očekuje se prirodni razvoj digitalnog ekosistema na području Bliskog istoka i Severne Afrike, thenationalnews.com)

S obzirom na to da se tržišni pritisci pojačavaju, nijedna energetska kompanija ne može da dozvoli sebi da zanemari potencijal koji pruža digitalizacija u pravcu unapređenje procesa. Interesovanje Bliskog istoka za digitalne alate, kao nosioce Četvrte industrijske revolucije, se postepeno povećava. Utisak je međutim, da u poslednje vreme apetiti rastu i da u energetskom sektoru gotovo da ne postoje akteri koji ne ulažu u digitalizaciju.

Ovo je posebno očigledno sada u vreme krize, izazvane pandemijom korona virusa. Cene nafte se i dalje kreću između 50 i 60 dolara po barelu, dok Međunarodna agencija za energiju ocenjuje da se u kratkom roku mora potrošiti najmanje milijardu dolara godišnje kako bi se stvorila ekološki prihvatljiva energetska ekonomija.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond upozorava na „dug i težak uspon“ iz globalnog ekonomskog pada koji je podstaknut pandemijom. Pritisak na ekonomiju, operativne ciljeve i razvoj talenata je vrlo stvaran, posebno za države koje su prošle godine ograničile putovanja i došle u poziciju potpunog zaključavanja.

Te poteškoće, značaj ulaganja u digitalizaciju čine još očiglednijim. Na primer, digitalni alati i tehnologije su neodvojivi deo svake od tri karakteristike za koje renomirana američka konsultantska firma Boston Konsalting grupa (Boston Consulting Group) kaže da, ukoliko ih kompanija poseduje, ima i najviše mogućnosti da se odbrani od krize izazvane pandemijom. U pitanju su transparentnost lanca snabdevanja od samog početka do kraja, efikasno poslovanje i brza interakcija sa kupcima.

Adnoc UAE
Adnoc kompanija iz UAE uštedela je dve milijarde dolara za pet godina koristeći napredne tehnologije i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost bušenja i optimizovala operacije (Izvor: arabnews.com)

Kriza podstakla digitalizaciju

Nepredvidivost koju je stvorila pandemija dovela je mnoge eneretske kompanije na Bliskom istoku, ali i globalno u istu, nezavidnu situaciju. Međutim, postalo je jasnije nego ikada pre da snaga energetske kompanije nije i jedino što je važno.

Sve veće ambicije energetskih kompanija da, uz obnavljanje svoje ekonomske stabilnosti, zajedno ubrzaju i digitalni rast, mogle bi da dovedu do prirodnog razvoja digitalnog ekosistema u regionu koji obuhvata područje Bliskog istoka i Severne Afrike.

Svakako ima osnova da se ukrsti stručnost u obe sfere kako bi se obezbedio napredak, dok istovremeno raste pritisak na globalnom nivou u pogledu zahteva za energetskom sigurnošću i dekarbonizacijom nafne industrije. To je i povod za brzi uspon digitalno orijentisanih partnerstava koja su prisutna širom MENA regiona.

Mnoge države sada već sigurno koračaju u pravcu razvoja digitalizacije, iako je taj proces veoma dugo figurirao tek kao jedna od tema za razmatranje u okviru Saveta za saradnju arapskih država, kao regionalne međuvladine političke i ekonomske unije arapskih zemalja.

Saudi Aramco
Najveći svetski proizvođač nafte Saudi Aramco je u januaru lansirao Dammam 7, koji je među deset najmoćnijih superračunara na svetu. (Izvor: IFM)

Regionalni lideri

U januaru je Saudi Aramco, kao najveći svetski proizvođač nafte, lansirao Dammam 7, superračunar nove generacije, koji je među deset najmoćnijih na svetu. Ovaj podsticaj za istraživanje i razvoj ukazuje na sledeći korak u digitalnoj transformaciji saudijskog naftnog giganta.

Sem toga, saudijska kompanija za razvoj Aramco, kao podružnica naftne kompanije Aramco, potpisala je ugovor sa norveškom kompanijom Cognite za osnivanje nove kompanije koja će se fokusirati na digitalizaciju u Saudijskoj Arabiji i širem regionu MENA.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), nacionalna naftna kompanija Adnoc uštedela je dve milijarde dolara tokom poslednjih pet godina koristeći napredne tehnologije i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost bušenja i optimizovala operacije. Adnoc je takođe nedavno dodelio ugovor od 519 miliona dolara za proširenje najvećeg svetskog 3D seizmičkog istraživanja.

Ovaj energetski lider sa sedištem u Abu Dabiju se takođe udružio sa američkom kompanijom Ekson Mobil (ExxonMobil), kako bi zajednički identifikovali područja u kojima napredne tehnologije mogu dodatno povećati operativnu efikasnost i obezbediti profit.

Na jugoistoku Arapskog poluostrva, Petroleum Development Oman (PDO), najveća kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte i prirodnog gasa u Sultanatu, završila je treću fazu digitalne transformacije u pogledu upravljanja informacijama kroz Heksagon tehnologiju. To podrazumeva jedinstvenu platformu na kojoj su centralizovane sve informacije za više od 4.100 zaposlenih i dobavljača, što doprinosi većoj transparentnosi i povećanju efikasnosti u radu.

Ovakva kretanja na Bliskom istoku dolaze u pravom trenutku, jer je dalji napredak ključan za održavanje globalne konkurentnosti u energetskoj, ali i digitalnoj industriji.

S tim u vezi, u istraživanju kompanije Deloitte, globalnog lidera u pružanju usluga poslovnog konsaltinga, 50 odsto ispitanika iz sektora nafte i gasa je reklo da njihova kompanija već ulaže u energetsku efikasnost, čistija goriva za rad na naftnim i gasnim poljima, kao i da ulazi u poslove izvan svog osnovnog fokusa. Druga polovina ukupnog broja ispitanika koje je anketirao Deloitte je rekla da će ulagati u digitalne tehnologije u cilju povećanja energetske efikasnosti, ali i u operativne tehnologije, poput hvatanja ugljenika, kako bi se ubuduće smanjile štetne emisije.

MENA
Podružnica saudijskog naftnog giganta Aramco, potpisala je ugovor sa norveškom kompanijom Cognite za osnivanje kompanije sa fokusom na digitalizaciju u Saudijskoj Arabiji i širem regionu MENA.
(Izvor: engineeringforchange.org)

Sajber kriminal

Sajber pretnje su neizostavno još jedna oblast koja bi trebalo da je u fokusu energetskih kompanija arapskih zemalja, ocenjuje nemački DHL.

Globalno gledano, u svim industrijama je zabeleženo zapanjujućih 36 milijardi incidenata povrede bezbednosti podataka i to samo u prvoj polovini 2020. godine, prema izveštaju koji je detaljno opisao specijalizovani magazin Risk Based. Ovaj britanski časopis takođe navodi da je prošla godina, po broju zabeleženih incidenata bila “najgora godina u evidenciji “do kraja drugog kvartala.

Da bi se zaštitile operacije potreban je mnogo jači i sveobuhvatniji nadzor, posebno zato što se sajber bezbednost povezuje i sa pitanjem međusobne konkurencije energetskih kompanija.

Digitalno svesni investitori su sve zahtevniji po pitanju transparentnosti i odgovornost u poslovanju. To znači da se provere, koje su doskora vršene na dnevnom ili čak na nedeljnom nivou, sada moraju imati frekvenciju iz minuta u minut ili se čak mere sekundama. Smatra se naime, da u vremenu velikog napretka, ali i velike neizvesnosti kakvo je sada, ne postoji izgovor za manju opreznost.

Isto se odnosi i na istraživanja i primenu inovativnih digitalnih rešenja. S obzirom na to da milijarda ljudi širom sveta još uvek nema pristup električnoj energiji i da se zaostaje za ciljevima Pariskog sporazuma, digitalizacija, kao i njen dalji razvoj radi unapređenja efikasnosti i veće pouzdanosti ne bi trebalo da ima ograničenja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...