BP: Uz prvi gubitak u deceniji ne odustaje od razvojnog plana

Autor:   M.Ž.

Britanska naftna kompanija BP (British Petroleum) je prošle godine zabeležila gubitak od 18,1 milijardi dolara, prvi u deceniji, jer je pandemija značajno smanjila potražnju za naftom. Komanija je upozorila i na težak početak 2021. godine. Uprkos dramatično lošem rezultatu i negativnoj poslovnoj klimi BP najavljuje da ne odustaje od tranzicije, koja kompaniju treba da uvede u održivu budućnost. (foto: BP pravi otklon od fosilnih goriva, nytimes.com)

Britanska naftna kompanija BP (British Petroleum) je sredinom prošle nedelje izvestila o neto gubitku od 5,7 milijardi dolara u 2020. godini. To je prvi negativan rezultat koji beleži tokom poslednje decenije.

Gubitak BP-a zapravo ide na 18 milijardi dolara, ako bi uključio 12 milijardi dolara takozvanih "neoperativnih" naknada, uključujući otpis vrednosti imovine zbog promena u pretpostavkama grupe o cenama nafte i gasa.

Britanski naftni gigant je već početkom aprila najavio drastičan pad investicionih troškova za 25 odsto i program štednje od 2,5 milijardi dolara u 2021. godini, koji je čak i prema tadašnjim najavama trebalo da bude povećan.

BP
BP za pad okrivljuje nisku potražnju za svojim proizvodima zbog ekonomskog usporavanja koje je izazvala pandemija, kao i niske cene nafte i prirodnog gasa.

BP je tokom četvrtog kvartala, prošle godine, ostvario neto dobit od 115 miliona dolara, što predstavlja pad od oko 95 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi Njujork tajms.

U 2019. godini britanski naftni gigant je ostvario profit od 10 milijardi dolara.

Osvald Klint, analitičar kompanije Bernštajn, za istraživanje tržišta, okarakterisao je kvartalne rezultate „strašnim “u napomeni za klijente.

Analitičari ocenjuju da su loše performanse BP-a izazvale sumnje u mogućnosti izvršnog direktora kompanije Bernarda Lunija da ostvari uspešan transfer sa nafte i prirodnog gasa na čistiju energiju, napominje njujorški dnevni list.

Posle informacije o negativnom bilansu BP-a, akcije kompanije su u jednom trenutku pale za skoro 7 procenata.

BP
BP je u procesu ukidanja najmanje 10.000 radnih mesta, od ukupno 70.000 zaposlenih u kompaniji.

Šta je uzrokovalo gubitke?

BP je za pad okrivio niz faktora, uključujući nisku potražnju za svojim proizvodima zbog ekonomskog usporavanja koje je izazvala pandemija, kao i niske cene nafte i prirodnog gasa.

Takođe, prvi čovek BP-a, Bernard Luni najavio je prošle godine da će težiti smanjenju proizvodnje nafte i gasa za 40 procenata do 2030. godine i preusmeriti kompaniju na obnovljive izvore energije, poput vetra, sunca i vodonika, podseća Njujork Tajms.

Istovremeno, Luni pravi drastične rezove u kompaniji kako bi se pripremio za novu, zeleniju budućnost. U procesu je ukidanja najmanje 10.000 radnih mesta, od ukupno 70.000 zaposlenih, u kompaniji. Takođe prodaje oko 25 milijardi dolara udela u poslovima za koje smatra da mu ubuduće neće biti potrebni.

BP
Kompanija je najavila prošle godine da će težiti smanjenju proizvodnje nafte i gasa za 40 procenata do 2030. godine i da će se preusmeriti na obnovljive izvore energije, poput vetra, sunca i vodonika. (Izvor: Priceofoil.org)

Energetska tranzicija ostaje neupitna

Uprkos ukupnoj situaciji, izvršni direktor BP Bernard Luni je rekao Rojtersu da je prelazak kompanije u zeleniju budućnost na dobrom putu.

Ostaje pri planu o povećanju proizvodnje obnovljivih izvora energije sa aktuelnih 3,3 na 50 gigavata (GV) do 2030. dok se istovremeno smanjuje proizvodnja nafte kako bi se snizile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Inače, izvršni direktor BP-a, Bernard Luni, je ubrzo po imenovanju na tu funkciju, u februaru prošle godine, predsatvio strateški plan u deset tačaka, čija bi realizacija značila da će od 2050. godine BP postati kompanija sa nultom emisijom štetnih gasova.

Analitičari ocenjuju da je prvi čovek BP-a možda u pravu što želi da smanji proizvodnju fosilnih goriva, ali da može da prođe dosta vremena dok takvi potezi ne pokažu rezultate.

 “To je ispravan potez na duge staze, ali kratkoročno bi to moglo smanjiti zaradu, jer je potrebno tri, četiri ili pet godina da bi se pokazala opravdanost i rast “, rekao je Stuart Džojner, analitičar iz kompanije za istraživanje tržišta Redbrn, pozivajući se na projekte obnovljive energije.

Bernard Luni je priznao da bi isplativost nekih od ovih investicija, poput vodonika i priobalnog vetra, u koje BP planira velika ulaganja, mogla doći tek početkom naredne decenije, kao i da će BP, tokom narednih nekoliko godina, nastaviti da bazira profit na nafti i gasu, prenosi Njujork Tajms.

BP smatra da ima dobru perspektivu na tržištu Sjedinjenih Američkih država, gde je i glavni proizvođač nafte i gasa.

Njujork tajms podseća da je prvi čovek kompanije, Bernard Luni nedavno pozdravio ekološki pristup nove američke adminstracije.

Nova američka politika pokrenula je pitanja o uticaju na BP-u eksploataciju nafte u Meksičkom zalivu, rekao je gospodin Luni, podseća ovaj list, ali je takođe ocenio da bi “interes administracije za čistu energiju mogao da pomogne nedavnom ulaganju BP-a u priobalne projekte vetra na istočnoj obali SAD”.

To je jedna od dobrih stvari kada jer reč o kompaniji u tranziciji“, zaključio je tim povodom Luni.

BP Bernard Luni
Izvršni direktor BP Bernard Luni ostaje pri planu o povećanju proizvodnje obnovljivih izvora energije sa aktuelnih 3,3 na 50 gigavata do 2030. godine, dok se istovremeno smanjuje proizvodnja nafte.

U poređenju sa budžetom od 12 milijardi dolara za 2020. godinu, kapitalni izdaci BP-a će ove godine porasti na 13 milijardi dolara, od čega će 9 milijardi dolara i dalje ići za naftu i gas, dve milijarde dolara će biti uloženo u projekte sa niskim emisijama ugljenika, i isto toliko u mobilnost, rekao je finansijski direktor kompanije Muri Okinklos.

„Očekujemo da će nova ograničenja izazvana pandemijom imati veći uticaj na potražnju proizvoda, s padom maloprodajnih količina u januaru za oko 20 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa padom od 11 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine.", ocenio je BP ukazujući na loš start početkom 2021. godine.

U ovoj kompaniji takođe očekuju da će jača globalna tržišta prirodnog gasa nastaviti da ostvaruju dobit.

Istovremeno, izvršni direktor kompanije Bernard Luni ističe da se ove godine očekuje oporavak naftnog tržišta, uz vraćanje globalnih zaliha na petogodišnji prosek do sredine godine.

Udeli BP-a izgubili su preko 40 odsto vrednosti tokom prošle godine i ostaju blizu 25-godišnjih najnižih nivoa. Drastično umanjenje uzrokovano je zabrinutošću zbog pada potražnje za naftom u svetlu krize, kao i sumnjama investitora u sposobnost BP-a da uspešno sprovede svoj ambiciozni plan o energetskoj tranziciji, koja bi dovela do značajne promene fokusa sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

BP
Cilj BP-a je da do 2050. godine postane kompanija sa nultom emisijom štetnih gasova.

Domino efekat krize

Inače, naftni giganti Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) i Ekson Mobil (Exxon Mobile), konkurentske kompanije BP-u, takođe beleže pad tržišnih vrednosti tokom poslednjih meseci zbog pada potražnje.

Američka kompanija Ekson Mobil je prijavila gubitak od 22,4 milijarde dolara u 2020. godini, prvi godišnji u najmanje 40 godina, a ujedno i četvrti uzastopni kvartalni gubitak.

Britansko-holadski naftni gigant Rojal Dač Šel je takođe teško pogođen tržišnom krizom. Kompanija je zaključila 2020. godinu s neto gubitkom od 21,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će se ukupna dugovanja BP od 39 milijardi dolara povećati u prvoj polovini ove godine, dok kompanija nastavlja borbu u slabom poslovnom okruženju.

U BP istovremeno ističu da ipak ostaju dosledni u nameri da ovaj negativan poslovni bilans smanje na 35 milijardi dolara do početka 2022. godine.

Na tom nivou duga, BP planira da započne otkup akcija.

BP-ova dividenda ostala je na stabilnih 5,25 centi po akciji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...