Vud Mekenzi: Potražnja nafte ove godine veća za 7 odsto

Autor:   N.P.

Globalna potražnja za naftom bi trebalo da ove godine poraste za gotovo 7 odsto, čemu će pomoći bolji ekonomski izgledi i distribucija vakcina protiv COVID-19, ocenjuje renomirana konsultantska kuća Vud Mekenzi. (foto: Rafinerija nafte, Pixabay)

Očekuje se da ukupna potražnja za naftom ove godine bude u proseku 96,7 miliona barela dnevno (Mbd), predviđa konsultantska kuća Vud Mekenzi (Wood Mackenzie). To je za 6,3 miliona barela više nego prošle godine, kada je potražnja zabeležina najniži nivo u poslednjih osam godina, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Uprkos potencijalnom povećanju potražnje za naftom, VudMek (WoodMac) za ovu godinu predviđa i dalje nisko korišćenje globalnih rafinerijskih kapaciteta zbog produžene pandemije, smanjenja proizvodnje u zemljama OPEC+ i novootvorenih kapaciteta.

Što se tiče ponude, ova konsultantska kuća, u analizi od četvrtka očekuje da će proizvodnja nafte iz 48 američkih država opadati za oko 500.000 barela dnevno (Hbd), što je umereniji pad u odnosu na prošlogodišnji.

Aktivnosti na bušotinama će nastaviti da rastu, mada će brzina oporavka zavisiti od cena nafte i spremnosti proizvođača da ponovo ulažu u rast, navodi se u izveštaju.

OPEC
Sastanak OPEC-a (izvor: indianexpress.com)

Faktor OPEC+

Sposobnost Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEC+) da usvoje i sprovode odluke o ograničenju proizvodnje će predstavljati izvor neizvesnosti za tržište nafte, smatraju u Vud Mekenziju.

Prema poslednjim podacima, poštovanje ograničenja proizvodnje među članicama OPEC-a raste.

Ranije ove nedelje, konsultantska kuća Petro lodžistiks (Petro-Logistics) iz Ženeve je objavila da je prosečni nivo poštovanja ograničenja proizvodnje sirove nafte porastao sa 82 odsto u decembru, na blizu 100 odsto u januaru.

Kada se sagleda OPEC+, koji uključuje i Rusiju, poštovanje mera je poraslo sa 75 odsto u poslednjem mesecu 2020. godine na 85 odsto u prve tri nedelje januara, pokazuje izveštaj švajcarske firme.

OPEC+ je u decembru doneo odluku da poveća proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u januaru, što je i dalje 7,2 miliona barela dnevno manje nego pre pandemije. Istovremeno je postignut dogovor da će se članice alijanse sastajati na mesečnom nivou kako bi se razmatrale  potrebe za novim odlukama.

Kako je tada izjavio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, moguće nove mere će biti ograničene do 500.000 barela dnevno, bilo da se radi o smanjivanju ili povećavanju proizvodnje, što će zavisiti od reakcija tržišta.

U januaru je ipak došlo do nove runde teških razgovora. Na sastanku OPEC+ nije postignuta jedinstvena odluka o tome u kom smeru će ići proizvodnja od februara, zbog suprotstavljenih stavova Rusije i Kazahstana, u odnosu na Saudijsku Arabiju. Dok je Moskva pre svega, bila za povećanje proizvodnje, Rijad je odlučio da jednostrano smanji proizvodnju nafte za milion barela dnevno u februaru i martu.

Na kraju se došlo do kompromisnog rešenja. U ukviru OPEC+ je postignut dogovor da se Rusiji i Kazahstanu odobri da povećaju svoju proizvodnju za ipak, skromnih 75.000 barela i 10.000 barela dnevno u odnosu na nivo iz januara.

U januaru, članice OPEC-a su proizvodile 25,75 miliona barela dnevno, što je za 160.000 barela dnevno više nego u decembru i predstavlja sedmi mesec kontinuiranog rasta, pokazalo je istraživanje Reutersa koje je objavljeno u petak. Ipak, OPEC je time uspeo da proizvede tek nešto iznad polovine svog udela u povećanju proizvodnje koje je dogovoreno u decembru.

Očekuje se da će sledeći sastanak OPEC+ biti održan 4. marta, kako bi se donela odluka za april, imajući u vidu da se poslednja odluka odnosi na februar i na mart.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...