Bugarska suvlasnik grčkog LNG terminala u Aleksandropolisu

Autor:   BM

Bulgartransgas, nacionalni operator sistema za prirodni gas u Bugarskoj, preuzeo je udeo od 20 odsto u akcijskom kapitalu grčkog Gastrejda koji razvija terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu. U pitanju je jedan od najznačajnijih energetskih projekata za širi region, jer doprinosi diverzifikaciji izvora i puteva snabdevanja energijom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. (foto: Plutajuća jedinica Aleksandropolis, Gastrejd)

Odlukom Vlade u Sofiji, nacionalni operator sistema za prirodni gas u Bugarskoj, kompanija Bulgartransgas je 8. januara prošle godine postala vlasnik petine kapitala grčkog Gastrejda, koji razvija terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu.

U četvrtak je Bulgartransgas i zvanično postao suvlasnik Gastrejda, nakon što je Bugarska komisija za zaštitu konkurencije izdala odobrenje, saopštila je ta grčka kompanija.

Učešće u vlasničkoj strukturi grčke kompanije ujedno znači da je Bulgartransgas vlasnik petine terminala za skladištenje i regasifikaciju tečnog prirodnog gasa u Aleksandropolisu.

Očekuje se da će projekat krenuti sa radom početkom 2023. godine.

Gastrejd je podsetio da su učešće Bulgartransgasa u projektu razvoja LNG terminala u Aleksandropolisu pozdravili premijer Republike Grčke Kirjakos Micotakis i premijer Republike Bugarske Bojko Borisov tokom ceremonije potpisivanja relevantnih sporazuma u Atini prošlog avgusta.

mapa LNG Aleksandropolis
Mapa koja ukazuje na poziciju LNG terminala u Aleksandropolisu (Izvor: business-review.eu)

Integracija tržišta gasa

Terminal za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu je jedan od najznačajnijih energetskih projekata realizovanih tokom poslednjih godina, koji ima veliki značaj za Grčku, Bugarsku i širi region, jer doprinosi diverzifikaciji izvora i puteva snabdevanja energijom u celoj jugoistočnoj Evropi, poboljšava energetsku bezbednost i konkurenciju u regionu i podržava uspostavljanje regionalnog čvorišta za trgovinu prirodnim gasom.

Terminal se sastoji od plutajuće priobalne LNG jedinice za skladištenje i regasifikaciju sa kapacitetom skladištenja tečnog prirodnog gasa od 170.000 kubnih metara i kapacitetom za regasifikaciju od najmanje 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Jedinica za skladištenje i regasifikaciju će se nalaziti u priobalnom području, na 17,6 kilometara jugozapadno od luke u Aleksandropolisu. Plutajuća jedinica će biti povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke putem 28 kilometara dugog gasovoda.

Projekat je strateški lociran na razmeđu Južnog i Vertikalnog gasnog koridora i nudi pristup tečnom prirodnom gasu tržištima Grčke, Bugarske, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije i dalje do Moldavije i Ukrajine.

Terminal je u potpunosti kompatibilan sa grčko-bugarskim interkonektorom (IGB), jer podržava njegovu održivost, dok istovremeno funkcioniše u skladu sa već postojećom i novom strateškom energetskom infrastrukturom u regionu, kao što su Transjadranski gasovod (TAP), kao i bugarsko-srpski interkonektor, uključujući i projekte za proširenje podzemnih skladišnih kapaciteta u jugoistočnoj Evropi.

LNG Aleksandropolis
LNG terminal (Izvor: ekathimerini.com)

Plutajući gasni terminal

Projekat dugoročno podržavaju Vlade Grčke i Bugarske, kao i Evropska unija, s obzirom da spada u projekte od zajedničkog evropskog interesa (PCI) od 2013. godine.

Učešće Bulgartransgasa, odnosno bugarske države, u Gastrejdu je čvrst dokaz regionalnog karaktera projekta i predstavlja katalizator za integraciju tržišta gasa u jugoistočnoj Evropi, osiguravajući energetsku likvidnost i pluralizam u celom regionu, navodi se u saopštenju grčke kompanije.

I bugarska vlada je u januaru iznela slično stanovište. U obrazloženju odluke o uključivanju Bulgartransgasa u razvoj terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu, navedeno je da se učešće u ovom projektu uklapa u energetsku strategiju Bugarske, odnosno politiku diversifikacije izvora i maršruta isporuka prirodnog gasa radi garantovanja energetske bezbednosti i postizanja konkurentnih cena za bugarske potrošače.

Rezervisan gas za deset godina

Bugarska, koja godišnje troši oko 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje preko gasnog terminala u Aleksandropolisu je rezervisala, za deset godina unapred, dopremanje 500 miliona gasa godišnje.

Bugarska je, inače, sa Azerbejdžanom ugovorila i nabavku gasa iz ove zemlje, koja će u Grčku stizati Transjadranskim gasovodom (TAP), puštenog u komercijalnu upotrebu 15. novembra prošle godine, a treba da omogući da se evropsko tržište snabdeva gasom iz Kaspijskog mora.

Azerbejdžanski, kao i gas koji će stizati preko terminala u Aleksandropolisu do Bugarske, treba da se transportuje preko bugarsko-grčkog interkonektora, od grčkog grada Komotini do bugarske Zagore.

Projektovano je da ovim gasovodom bude transportovano do tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je i povećanje kapaciteta na pet milijardi.

Ove linije isporuke, ali i gas iz “Turskog toka”, Bugarskoj bi trebalo da obezbede energetsku sigurnost.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...