PRODAJA PGT PO SCENARIJU YUGOROSGASA

Jelica Putniković

Kupujući akcije Progres gas trejdinga od Progresa Srbijagas bi mogao da postane ravnopravan partner Gazpromu u ovoj mešovitoj srpsko-ruskoj kompaniji

Ako se već u sredu, na vanrednoj sednici Upravnog odbora Srbijagasa ne donese odluka da ovo javno preduzeće od Progresa otkupi akcije koje ova firma ima u Progres gas trejdingu Srbija će izgubiti šansu da u ovoj mešovitoj, srpsko-ruskoj kompaniji postane većinski vlasnik. Progres je ponudio JP Srbijagas na prodaju svoj ukupni udeo od 30 odsto u kapitalu Progres gas trejdinga (PGT). Progres svoje akcije u PGT-u prodaje za 1,9 miliona evra.

Saša Ilić, v.d. generalnog direktora Srbijagasa je, prema nezvaničnim informacijama Balkanmagazina, zatražio da se 1. oktobra održi vanredna sednica UO Srbijagasa kako bi se donela odluka o kupovini ovog dela PGT. Srbijagas, inače, u PGT ima 20 odsto akcija a preostalih 50 su kapital ruskog Gazproma.

Predrag Grgić, zamenik predsednika UO Srbijagasa, traži, međutim, za ovu odluku saglasnost Vlade Srbije, odnosno, nadležnog ministarstva rudarstva i energetike. I to pismeno. Inače, kažu naši izvori, predlog neće staviti na dnevni red sednice.

Sama saglasnost nije, izgleda, sporna. Ministar Petar Škundrić dao je zeleno svetlo ali, za sada samo usmeno. Ostaje da se vidi da li će neko iz Srbijagasa zatražiti i Škundrićevo formalno odobrenje, u pisanoj formi. To bi mogao biti sam Ilić, koji je inicirao da UO Srbijagasa donese tu odluku. Ostaje da se vidi hoće li on tražiti i dobiti mišljenje Škundrića u pisanoj formi.

Mnogo važnije pitanje je zašto Grgić neće da stavi ovu tačku na dnevni red bez pisanog odobrenja. Jer, ova investicija Srbijagasa se ne kosi sa međudržavnim energetskim sporazumom sa Rusijom, na osnovu koga će Gazprom sa Srbijagasom graditi krak gasovoda Južni tok kroz Srbiju i dovršiti Podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru.

Grgić je, inače, kadar Demokratske stranke. U vreme imenovanja na funkciju zamenika predsednika UO Srbijagasa, februara ove godine, bio je sekretar Sekretarijata za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća Vojvodine. Nije nam poznato koju funkciju obavlja u novoj pokrajinskoj vlasti posle izbora. U Srbijagasu je, međutim, još od februara, praktično prvi čovek u Upravnom odboru jer je Vladimir Galić u prvoj nedelji po imenovanju smenjen. Zbog izbora i međustranačkog cenkanja koga da postave na njegovo mesto, Grgić i dalje predsedava Upravnim odborom Srbijagasa.

Istorija PGT

Preko PGT išla je, inače, prodaja gasa Srbiji u vreme Mirka Marjanovića. Mešovita rusko-srpska firma PGT je formirana devedesetih godina prošlog veka, radi kupovine prirodnog gasa od Gazproma, što je obavljano po principu barter aranžmana. Inicijator formiranja ove firme bio je tadašnji srpski premijer Mirko Marjanović, koji je, kao direktor Progresa imao dobre veze u Rusiji. Marjanović je važio za velikog prijatelja Viktora Černomirdina, tadašnjeg ruskog premijera.

U PGT je Progres u startu dobio 30 odsto akcija, tadašnje javno preduzeće Naftna industrija Srbije je imalo 20 procenata, a druga polovina osnivačkih akcija je pripala Gazpromu. Posle 2000. godine PGT gubi na značaju jer se uvoz gasa iz Rusije u Srbiju obavlja posredstvom Yugorosgasa. Bilo je spekulacija o tome da kako ova firma posluje u Rusiji ali, sve je uglavnom ostalo obavijeno velom tajne.

Dobri poznavaoci poslovanja Gazproma u zemljama van Rusije kažu da ova kompanija svoje kćerke firme često ostavi da “spavaju” pa ih zbog nekog aktuelnog posla aktivira. U Srbiji bi to moglo biti povezano sa realizacijom naftno-gasnog aranžmana Gazrpoma sa Srbijagasom i NIS-om.

Ako 1. oktobra Srbijagas ne dobije odobrenje, akcije PGT kupiće neko drugi. Možda Gazprom, koji će tako postati vlasnik dvotrećinske većine ili neko drugi. Izvori Balkanmagazina u Vladi Srbije kažu da ima još zainteresovanih kupaca.

Skoro slična situacija bila je kada je država Srbija napravila propust i nije iskoristila pravo preče kupovine akcija Yugorosgasa. Vlada Srbije je pre dve godine dozvolila da Progres akcije Yugorosgasa proda Gaspromu. Umesto da postane ravnopravan partner Gazpromu, država Srbija je tada dozvolila da preko svoje kćerke firme iz Beča ruska kompanija kupi akcije Progresa. Danas u Yugorosgasu Srbija, odnosno Srbijagas ima samo 25 odsto akcija.

Istorija se ponavlja

Yugorosgas je, da podsetimo, kao mešovita rusko-srpska firma formiran na osnovu sporazuma Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije 1995. godine. Tim sporazumom je predviđeno da Yugorosgas ima koncesiju na izgradnju, eksploataciju i tranzit prirodnog gasa od Pojata do krajnjeg juga Srbije. Ugovor je potpisao Nikola Šainović, tadašnji potpredsednik Savezne vlade ali je celom poslu takođe kumovao Mirko Marjanović. Danas, Gazprom preko Yugorosgasa ima koncesiju do 2021. godine za gradnju gasovoda i eksploataciju gasovoda na teritoriji od Pojata do krajnjeg juga Srbije.

Ako Srbijagas sada ne kupi akcije PGT može se zaključiti da nije nimalo slučajno što se istorija nastavlja. Jer, i u Sporazumu Srbije i Rusije, koji je Skupština Srbije ratifikovala početkom septembra, Gazprom će biti većinski vlasnik u mešovitim firmama koje će graditi gasovod Južni tok i Banatski dvor.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...