Kineski investitori zainteresovani za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu

Autor:   BM

Kineski investitori razmatraju mogućnost izgradnje rafinerije nafte u Smederevu, investicije vredne 2,6 milijardi dolara, saopštio je Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom. Najavljuje se da će to biti prva investicija realizovana uz primenu najsavremenije tehnologije, kao i da će omogućiti potpunu zaštitu životne sredine. (foto: Pixabay)

U sedištu Nacionalnog saveta danas je održan sastanak Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora povodom izgradnje Rafinerije nafte u Smederevu, navodi se u saopštenju tog tela.

Sastanak je usledio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima infrastrukturnih javnih preduzeća Republike Srbije. Planirano je da rafinerija bude izgrađena na mestu, koje je ranije već bilo predviđeno za tu namenu.

U rafineriji bi se proizvodio Evro 6, sa nultom emisijom štetnih gasova.

U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici kineskih investitora su pokazali spremnost da, nakon dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati srpska Vlada, počnu sa realizacijom projekta od aprila 2021. godine a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi 4 godine.

Procenjena vrednost navedene investicije iznosi oko 2,6 milijardi dolara i biće prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine.

Projekat obustavljen pre decenije

Ovim poslovnim susretom se posle čitave decenije ponovo otvara pitanje izgradnje smederevske rafinerije.

Pre deset godina, kada je i utvrđena lokacija izgradnje rafinerije, koja se i sada pominje kao definisana lokacija za realizaciju projekta, partner je bila američko-holandska kompanija Komiko-Oil.

Tadašnja Vlada, projekat je proglasila pitanjem od nacionalnog značaja. Kako investitor, ni posle niza odlaganja, nije uplatio sumu predviđenu za zakup zemljišta, ugovor sa Komiko-Olilom je raskinut 2013.godine.

Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom je i ranije preduzimao inicijativu da Smederevo dobije rafineriju. Sredinom oktobra 2018. godine sa investitorima se već razgovaralo na tu temu.

Nacionalni savet je 18. oktobra saopštio da su u Beogradu vođeni razgovori sa kompanijama Ors Oil Gaz i konzorcijumom firmi Ihlas Holding A.S iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije o novim investicijama, posebno o rafineriji nafte u Smederevu.

Savet je tada saopštio da postoji interesovanje investitora iz Rusije i Kine da se uključe u projekat rafinerije u Smederevu, što je potvrdio i predstavnik kompanije Ihlas Holding AS, Čemil Čejhan Aral rekavši o da će u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima, koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju tog projekta.

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom je nešto ranije potpisao Memorandum o razumevanju sa Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj Kine.

S tim u vezi, iz Saveta je najavljeno da će se na osnovu tog dokumenta formulisati plan bilateralne saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative “Pojas i put”, a u koji će biti uključen i predlog pronalaženja partnera za rafineriju nafte u Smederevu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...