PROCENA NIS-A NIJE PROTIV RUSA

Jelica Putniković

Cena za NIS ne sme da ugrozi realizaciju tog posla, rekao Boris Tadić.

Gazprom za 51 odsto Naftne industrije Srbije AD neće dati ni evro više od ugovorenih 400 miliona, bez obzira na cifru koju revizorska kuća Dilojt i Tuš saopšti kao procenjenu tržišnu vrednost srpske naftne kompanije.
Ovo je, u žargonu, poruka koju je, uz napomenu da Gazprom, zapravo, i nema zvaničnu informaciju o angažovanju novog procenitelja vrednosti NIS-a, odmah po povratku s odmora izrekao Dimitrij Mališev, savetnik predsednika Upravnog odbora Gazpromnjefta. S pozicije čoveka koji u ime Gazproma vodi pregovore oko prodaje većinskog paketa akcija NIS-a ovoj ruskoj kompaniji, Mališev, odgovarajući na najnovija pitanja novinara, ustvari, po ko zna koji put ponavlja da Rusi nemaju nameru da "odreše kesu", kako bi odgovorili apetitima srpskih političara i analitičara koji su se, nažalost prekasno, setili da je cenjkanje regularna stvar u poslovnim pregovorima.

Da političari odistinski i ne računaju na to da će im procena D&T, pa makar bila i veća od 2,5 milijarde za 100 odsto NIS-a, pomoći u postizanju bolje cene, može se zaključiti iz izjave Dušana Belanovića, PR-a Agencije za privatizaciju. Belanović, naime, za Balkanmagazin objašnjava da je procena D&T naručena zarad podele besplatnih akcija. Belanović kaže da ova procena nije rađena zbog pregovora s Gazpromom već da je bitna da bi se kako valja podelile akcije „zaposlenima i bivšim zaposlenima u NIS-u“.

Na pitanje Balkanmagazina kako će ta podela besplatnih akcija ići ako Gazprom (kao što, evo, najavljuje) ne pristane da plati više od 400 miliona evra, iako bi za 51 odsto, ako NIS vredi 2,5 milijarde, morao da iskešira više od 1,25 milijardi, Belanović je odbio da odgovori da li je D&T stvarno rekao da NIS vredi 2,5 milijarde.

-Možda jeste – možda nije ta cifra, rekao je Belanović, tvrdeći da će Agencija za privatizaciju do kraja nedelje izaći sa podacima o proceni koju je uradila revizorska kuća D&T. Belanović, takođe, tvrdi da nema ništa sporno u tome što je za procenu vrednosti NIS-a angažovana revizorska kuća D&T a ne konzorcijum Meri Linč – Rajfvajzen investment, koji je, inače, na tenderu dobio posao privatizacionog savetnika za NIS.

-Njima je plaćeno sve što su uradili. Ništa im više neće biti plaćeno. Svesni su oni toga. Neće se oni buniti. Postignut je koncenzus, uz obostrano zadovoljstvo. Morali bi ponovo da ih angažujemo za procenu vrednosti. A bolje je da taj posao radi revizorska kuća a ne banka, tvrdi Belanović.

Zamoljen da prokomentariše za Balkanmagazin informaciju o tome da je D&T angažovan zbog validne procene vrednosti besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima NIS-a Veljko Žunić, predsednik Samostalnog sindikata NIS Rafinerije nafte Pančevo kaže:

-Zaposlenih i penzionera u NIS je oko 23.000. Svi mi treba da dobijemo akcije u vrednosti 200 evra po godini staža, nominalno. Nama je bitno da dobijemo akcije. A da bi radnici znali kako s njima da postupaju, da se ne bi desilo da ih neko kao male akcionare NIS-a ošteti, radićemo edukaciju. Sindikat se sa poslovodstvom i Skupštinom akcionara NIS-a dogovorio da kolektivni ugovor bude deo obaveznog socijalnog programa. U najkraćem, to znači da nema otpuštanja radnika do 2012. godine. Tu godinu smo uzeli jer smatramo da do tada treba da bude dovršena modernizacija rafinerija i pumpi NIS-a. Svi radnici koji, eventualno, budu proglašeni za tehnološki višak treba da dobiju otpremninu koja iznosi 750 evra po godini staža.Da bi radnici – mali akcionari imali zaštitu svojih deonica dogovorili smo da akcije moraju biti podeljene u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničke firme između NIS-a i Gazupromnjefta. Takođe je precizirano da ove radničke akcije mali akcionari po isteku roka od 18 meseci mogu prodavati na berzi, s tim što im cena ne sme biti niža od one po kojoj država svoje akcije proda Gazpromnjeftu.

Da procena vrednosti NIS-a od strane D&T neće imati uticaja na kupoprodajnu cenu koju će Rusi platiti vidi se i iz izjave predsednika Srbije Borisa Tadića. U intervjuu Fonetu Tadić naglašava da je veoma važno da energetski sporazum s Rusijom bude ratifikovan jer se već dugo pregovara s ruskim partnerom o tom aranžmanu. „Cena za NIS ne sme da ugrozi realizaciju tog posla”, rekao je takođe, Tadić i naglasio: „Za mene je, pored pitanja cene, od izuzetne važnosti da li će modernizacija rafinerija u Pančevu i Novom Sadu biti u skladu sa međunarodnim standardima. To je vitalno važno pitanje jer građani Novog Sada i Pančeva ne smeju da se godinama zlopate i da njihova deca imaju zdravstvene probleme zbog stalnog izlivanja štetnih materija iz tih energetskih postrojenja.”

Ostaje, dakle, samo da se poslanici u Skupštini Srbije prestanu proklinjati i svađati pa da odluče hoće li ili ne ratifikovati naftno – gasni aranžman s Gazpromom.

U Srbijagasu i NIS-u su sve spremili za potpisivanje ugovora o formiranju mešovitih firmi. U obe ove kompanije, doduše nezvanično, jer postojeći menadžment na „stend baju“ čeka da pozicione partije završe s preraspodelom fotelja, kažu da s Rusima treba pregovarati o niz vrlo bitnih detalja. Kad je o NIS-u reč, treba precizirati šta sve spada u 51 odsto vlasništva, dakle, šta sve Rusi kupuju i šta su obavezni da ulože. Kod Srbijagasa je u pitanju ne samo trasa gasovoda Južni tok i dovršetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru već i obaveze i pogodnosti koje će Srbijagas imati u budućem partnerstvu.

Iz komentara vladinih predstavnika, političara pa i nekih stručnjaka stvaraju se kontroverzne slike o niz detalja vezanih za međudržavni aranžman s Rusima. Te dileme valjda će biti razrešene posle ratifikacije. Ako jednom stigne na dnevni red u srpskom parlamentu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...