Slovenački Petrol povećao udeo na tržištu Hrvatske

Autor:   BM

Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks (Crodux Derivati Dva), vlasništvo penzionisanog generala Ivana Čermaka. Za slovenački Petrol ovo je najveća akvizicija u poslednjih deset godina, kojom povećava udeo na hrvatskom tržištu na 23 odsto. Na prvom mestu je i dalje Ina sa više od 450 prodajnih mesta. Petrol najavljuje da priprema nove strategije širenja poslovanja na širem tržištu jugoistočne Evrope. (foto: Petrol.eu)

Slovenačka naftna kompanija Petrol objavila je u petak, da je 12. januara kupila hrvatski maloprodajni lanac Kroduks. To je prva značajnija poslovna transakcija sklopljenja u regionu, u ovoj godini.

Kupovinom kompanije penzionisanog hrvatskog generala Ivana Čermaka, slovenački Petrol je uspeo da preuzme najveći broj prodajnih mesta u samo jednoj transakciji, što se ne beleži u istoriji Petrol grupe.

U Petrolovom saopštenju se navodi da će nakon preuzimanja Kroduksove 91 benzinske stanice slovenačka kompanija imati 200 prodajnih mesta u Hrvatskoj, čime će svoj tržišni udeo na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na 23 posto. Uz benzinske stanice, Petrol je preuzeo i ostatak Kroduksovog poslovanja, skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Petrol je sada druga po snazi kompanija na tržištu Hrvatske. Na prvom mestu je i dalje Ina, sa više od 450 prodajnih mesta, piše hrvatski Novi list, ali ističe da već dve decenije Inin udeo na hrvatskom tržištu maloprodaje konstantno opada, dok Petrol beleži stalan rast, povećavajući broj svojih benzinskih stanica u Hrvatskoj, kao i Sloveniji.

Crodux
Crodux (foto: derivati.hr)

Prodor na tržište Jugoistočne Evrope

Slovenci imaju razloga da budu zadovoljni ovom investicijom. Preuzimanjem će, kako se navodi u kompanijskom saopštenju, pokriti neka važna područja u Hrvatskoj na kojima su dosad bili slabo zastupljeni ili nisu uopšte imali svoja prodajna mesta.

Kupovina Kroduksa, za slovenačku kompaniju, kako se ističe, predstavlja i širenje na tržištu jugoistočne Evrope, gde sada imaju 601 prodajno mesto.

Petrol takođe najavljuje da će poslovni model uspostavljen u Sloveniji preneti i na hrvatsko tržište. Nije otkrivena vrednost transakcije, ali Jutarnji list navodi daje reč o iznosu od oko 200 miliona evra. Hrvatski mediji takođe prenose, da je postignut dogovor da se zaposleni zadrže.

Hrvatski Kroduks zapošljava 1.150 radnika, dok je 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima većim od 740 miliona evra (5,6 milijardi kuna) i  neto dobiti od skoro 19 miliona evra (142 miliona kuna).

Petrol
Petrol, poslovna zgrada (foto: petrol.eu)

Prodaja kompanije logičan potez

Ivan Čermak postao je vlasnik Kroduksa 2013, kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a, kome je dvanest godina ranije prodao svojih šest benzinskih stanica, skladišta i zemljište. Za vlasništvo OMV u Hrvatskoj koje je prema ranijim navodima hrvatskih medija, na kraju prodato za nešto više od 100 miliona evra, su osim Čermaka bili zainteresovani slovenački Petrol, ruski Gasprom i srpski NIS, podseća Večernji list.

Kompanija Kroduks se bavi uvozom, skladištenjem, maloprodajom, kao i  veleprodajom naftnih derivata i gasa na području Hrvatske i do sada su,  kako napominje Večernji list, jedina naftna kompanija na domaćem tržištu u stopostotnom hrvatskom privatnom vlasništvu.

Kompanija je i vlasnik skladišta naftnih derivata u Zadru, Omišlju i Zagrebu.

Iz perspektive Petrola ovaj potez je logičan jer učvršćuje kompanijinu poziciju na hrvatskom tržištu gde, nakon domaćeg, slovenačkog, tržišta, generiše najveći deo svojih prihoda.

Novi projekti ranijeg vlasnika

Čermak, koji je, kako navodi Večernji list, dosada već tri puta stvarao i prodavao svoje kompanije, sada najavljuje nove poslovne poduhvate u Hrvatskoj, sa naglaskom na dugonajavljivanu kogeneracijsku termoelektranu u Slavonskom Brodu.

Hrvatski medij podseća da penzionisani general o projektu u Slavonskom brodu govori od 2012. godine, ali da je još uvek nepoznanica u kojoj je projekat fazi.

Ukazuje se da je najavio da će graditi “zelenu” termoelektranu koja neće ispuštati ugen-dioksid, a proizvodiće vodonik. U pitanju je projekat “zelene” termoelektrane, od 600 meavata, koja bi zapošljavala oko hiljadu ljudi i čija se vrednost, procenjuje na oko 450 miliona evra, podseća Večernji list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...