Grci kupili hrvatskog naftnog distributera

Autor:   BM

Grčka naftna kompanija Koral zaključila je sporazum o preuzimanju 75 odsto udela nezavisnog hrvatskog naftnog distributera APIOS-a, koji ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj. Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.

U kratkom roku dogodile su se dve značajne akvizicije u Hrvatskoj. Prošle nedelje, slovenačka naftna kompanija Petrol je preuzela hrvatski maloprodajni lanac Kroduks, njegove skladištne kapacitete i 91 benzinsku stanicu, a danas je stigla vest da grčka naftna kompanija Koral (Coral AE), kupila hrvatskog naftnog distributera Apios i njegovoh 26 prodajnih mesta.

Hrvatski Apios je osnovan 2009. godine, a imao je i partnersku saradnju sa austrijskim OMV-om. Sa udelom od oko tri odsto na hrvatskom tržištu, beleži veliki angažman u veleprodaji naftnih derivata, navodi se u saopštenju ovog naftnog distributera, a prenosi hrvatski portal Lider media.

Grčka kompanija Koral poslovala je od 1926. godine pod nazivom Šel Helas (Shell Hellas), dok današnji naziv Koral dobija 2010. godine, posle preuzimanja jedne od najvećih grčkih poslovnih grupacija, Motor oil Helas (Motor Oil Hellas).

Sa oko 700 Šel benzinskih stanica u Grčkoj, kompanija Koral je lider na grčkom tržištu naftnih distributera. Okosnicu Koralovog poslovanja čine veleprodaja i maloprodaja široke ponude naftnih proizvoda za kupce u industrijskom, trgovačkom i prevozničkom sektoru.

Matična kompanija Motor oil grupa (Motor Oil Group) upravlja s tri glavna brenda u u naftnoj industriji Grčke: Šel, Avin i Cajklon (Cyclon) i obihvata čak 1.400 benzinskih stanica.

Ovom akvizicijom, grčki Apios menja naziv u Koral Kroacija (Coral Croatia), dok će brend Apios biti zamijenjen brendom Šel (Shell), jednim od vodećih svetskih brendova, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako ističu iz Grčke akvizicijom u Hrvatskoj, kompanija Koral i matična Motor oil grupa nastavljaju da uz pomoć snažnog i globalno prepoznatljivog brenda Šel šire poslovnu mrežu.

Grčki Koral je na srpsko tržište ušao sredinom 2018. godine, gde rukovodi sa pet benzinskih stanica pod brendom Šel.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...