OPEC+ odluka: Smanjenje proizvodnje nafte

Autor:   BM

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i 10 partnerskih zemalja koje nisu članice Organizacije postigle su danas saglasnost o smanjenju proizvodnje nafte u februaru i martu koja će iznositi do 7,125 miliona barela na dan. Istovremeno, Rusija i Kazahstan će povećati proizvodnju. Početkom decembra prošle godine, OPEC+ je odlučio da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno tokom januara. Međutim, tada nije došlo do kompromisa o dugoročnom planu za narednu godinu. (foto: neftegaz.ru)

Nakon nove runde teških razgovora održanih u ponedeljak, zbog insistiranja Rusije i Kazahstana da se poveća proizvodnja u februaru za pola miliona barela, kao što je učinjeno u januaru, tek se u utorak došlo do rešenja oko koga su se složile sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i partnera, grupe poznatije kao OPEC+.

Postignut je dogovor odobravanjem Rusiji i Kazahstanu da povećaju svoju proizvodnju za ipak skromnih  75.000 barela dnevno u odnosu na nivo iz januara. 

Međutim, nije sve okončano onako kako se očekivalo.

Saudijska Arabija iznenadila je mnoge odlukom da dobrovoljno smanji proizvodnju nafte za dodatnih milion barela dnevno u februaru i martu. Saopštenje je usledilo odmah nakon odluke OPEC+ o povećanju proizvodnje u istom tom periodu.

Saudijska Arabija je odlučila da premaši svoje dogovorene kvote rezova kao deo OPEC + grupe proizvođača kako bi podržala vlastitu ekonomiju i tržište nafte, rekao je u utorak ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Posle ovakve odluke Rijada, cene nafte dostigle su u utorak najviše vrednosti od februara prošle godine. 

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je za 5,2 odsto, dostigavši vrednost od 50,11 dolara za barel. Istovremeno, Severnomorska nafta (Brent) premašila je cenu od 53,60 dolara za barel.

Prema poslednjim najavama, članice OPEC-a će smanjiti proizvodnju nafte za 7,125 miliona barela dnevno.

Istovremeno, Rusija i Kazahstan će moći da povećaju proizvodnju za 75.000 barela i 10.000 barela.

Početkom decembra prošle godine, članice OPEC-a su donele odluku da ublaže ograničenje i povećaju proizvodnju nafte počev od ove godine. Nakon višednevne rasprave, postignut je dogovor o povećanju proizvodnje za 500.000 barela dnevno u januaru. Međutim, nije došlo do kompromisa o dugoročnom planu za narednu godinu. Više o tome saznajte OVDE.

Organizacija je planirala da se sastaje svakog meseca kako bi se utvrdilo da li i za koliko menjati obim proizvodnje u narednom periodu. Ipak, imajući u vidu da se poslednja odluka odnosi i na mart, očekuje se da će sledeći sastanak OPEC+ biti održan 4.marta, kako bi se donela odluka za april. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...