Češka: Novi gasovod za strateško pozicioniranje

Autor:   BM

Gasovod „Kapasiti4gas“ koji spaja Češku sa nemačkim gasovodom „Eugal“ pušten je u rad, saopštila je češka kompanija za transport gasa „Net4gas“ na svom sajtu. Gasovod dužine 150 kilometara može da isporučuje gas reversom, što jača energetsku sigurnost Češke u Centralnoj Evropi. Troškovi realizacije projekta premašili su 540 miliona evra. (foto: net4gas.cz)

Novi gasovod visokog pritiska “Capaciti4Gas”, koji je ponedeljak pušten u rad bi osim boljeg snabdevanja gasom, trebalo da obezbedi Češkoj izgradnju strateške pozicije u međunarodnom tranzitu ovog energenta.

Gasovod dug 150 kilometara, kapaciteta do 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, transportovaće gas iz Rusije kroz Češku, od severne do zapadne granice sa Nemačkom.

Na severnoj granici sa Nemačkom povezuje se sa gasovodom “Eugal”, koji transportuje gas iz čvorišta u Baltičkom moru, a na zapadnom, sa gasovodom “Megal” i transportnim sistemom do nemačko-francuske granice.

„Cilj projekta ‘Capaciti4Gas’ je izgradnja nove gasne infrastrukture ... i povezivanje sa postojećim prenosnim sistemom i gasovodom ‘Eugal’ u Nemačkoj“, stoji na sajtu češkog operatera “Net4Gas”.

U saopštenju se takođe navodi da projekat povećava prenosne kapacitete “na ulaznoj tački za oko 35 milijardi kubnih metara gasa godišnje” za potrebe češkog snabdevanja gasom i tranzita gasa u Slovačku.

Nova infrastruktura jača vezu Češke i Centralne i Istočne Evrope sa zapadnoevropskim gasnim čvorištima, obezbeđujući tako pristup višestrukim izvorima snabdevanja gasom, "uključujući planirane LNG terminale u Nemačkoj", ističe se u saopštenju češke kompanije.

Navodi se takođe da sprovođenje projekta jača stratešku ulogu Češke u međunarodnom tranzitu gasa, uzimajući u obzir mogući budući transport gasova iz obnovljivih izvora, uključujući vodonik.

Izgradnja gasovoda “Capaciti4Gas” započela je 2017. godine i koštala je više od 540 miliona evra.

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...