Oprezan oporavak naftnog tržišta u 2021.

Autor:   M.R.

Cene nafte su u porastu, zbog optimizma koji je donela najava vakcinacije protiv korona virusa. Međutim, vodeće svetske finansijske institucije i konsultantske kuće pozivaju na oprez zbog mogućih, još restriktivnijih mera i zatvaranja u Evropi, jer je pandemija u punom zamahu. To je i razlog što je brzina oporavaka globalne privrede u mesecima koji dolaze još uvek neizvesna, a samim tim, upitna je i tražnja za naftom.

Cena brent nafte je posle nekoliko meseci prešla psihološku granicu od 50 dolara po barelu, ali to ne znači da bi moglo doći do značajnijeg oporavka ovog tržišta. Usled globalnog šoka izazvanog korona virusom, stvari su se promenile, tako da se do sada učinak sirove nafte može opisati kao sve samo ne stabilan.

Analitičari Američke uprave za energetske informacije (EIA) očekuju da će se cena severnomorske sirove nafte tipa Brent tokom sledeće godine biti u proseku oko 49 dolara po barelu, što je rast od šest dolara po barelu, u odnosu na prosečnih 43 dolara u poslednjem kvartalu ove godine. Istovremeno, Svetska banka prognozira da će uporedna cena ili benčmark nafte u 2021. biti 44 dolara. EIA, kao i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i globalne konsultantske kuće poput Dilojta i S&P prognoziraju rast proizvodnje i tražnje za naftom, ali se slažu da sve zavisi od daljeg toka pandemije korona virusa.

“Brzina oporavka globalne privrede u mesecima koji dolaze i dalje je neizvesna, s obzirom na to da se ponovo beleži rast broja obolelih od COVID - 19, a posebno u SAD i Evropi, što može izazvati novu rundu restriktivnih mera i zatvaranja”, upozoravaju analitičari Dilojta na samom početku izveštaja ove globalne konsultatntske kuće o očekivanjima u 2021. godini kada je reč o tržištu nafte i gasa. Istraživanje je, inače, objavljeno pre nego što je Nemačka objavila da će uoči praznika sprovesti još jednu rundu karantina.

To je dobar pokazatelj koliko sve, pa i cene nafte zavise od daljeg toka pandemije. U Dilojtu zato podsećaju da je globalna tražnja za naftom do aprila ove godine pala za 25 odsto u odnosu na 2019. ali i da se od tada snažno oporavila, tako da bi ovu godinu trebalo da završi u minusu od oko osam odsto.

Analitičari ove konsultantske kuće očekuju da će tražnja nastaviti da se oporavlja u 2021. godini, ali da će ostati ispod nivoa koji je imala pre izbijanja pandemije.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) daje sličan kontekst svojoj kratkoročnoj prognozi za 2021. godinu, uz očekivanje da će cena sirove nafte tipa Brent tokom sledeće godine kretati u proseku na oko 49 dolara po barelu, što je rast u odnosu na prosečnih 43 dolara tokom poslednja tri meseca ove godine.

Štaviše, oni računaju da će Brent u prvoj polovini 2021. koštati oko 47 dolara po barelu, da bi do četvrtog kvartala naredne godine mogla da dostigne i 50 dolara po barelu.

Međutim, procenjuje se i da će cena Brenta značajnije porasti u prvoj polovini 2021. u odnosu na kraj ove godine, dok analitičari EIA to obrazlažu očekivanjem da će se u tom periodu značajnije smanjivati rezerve nafte, što je posledica odluke OPEC zemalja i njenih saveznika da se ublaži tempo planiranog rasta proizvodnje sledeće godine.

Svetska banka je, sa druge strane, još u oktobru prognozirala da će se benčmark cena sirove nafte kretati oko 44 dolara u 2021. godini, što je takođe rast od tri dolara u odnosu na ovogodišnji prosek. Takođe je izneta procena da će tražnja za naftom u sledećoj godini porasti za blizu šest odsto.

Na rast tražnje računaju i članice OPEC, a ta organizacija je u izveštaju objavljenom 14. decembra navela da očekuje porast tražnje za naftom u 2021. u visini od 5,9 miliona barela dnevno, ali uz ogradu da sve zavisi od epidemiološke situacije.

Gotovo jednak rast tražnje, od nešto više od 6 miliona barela dnevno prognozira i konsultantska kuća S&P u svom Global Plats izveštaju, uz ocenu da je cena Brenta, koja se trenutno kreće oko 50 dolara, “naduvana” za oko 10 dolara zahvaljujući vestima o antikovid vakcini, i da treba očekivati da će padati ka 40 dolara za barel u narednom periodu, da bi potom porasla na do 50 dolara po barelu do kraja 2021. godine.

Pandemija je najjači “pečat” ostavila na globalnoj potrošnji nafte i tečnih goriva, i sve ključne prognoze za sada pokazuju da će se ona oporaviti, pre svega zahvaljujući očekivanoj većoj potrošnji u Kini i Indiji, ali i da neće dostići prepandemijski nivo. EIA očekuje da će u ovoj godini ona dostići 92,4 miliona barela dnevno, što je u proseku za 8 miliona barela dnevno niže nego u 2019.

Za 2021. predviđaju rast potrošnje od 5,8 miliona barela dnevno, što se poklapa sa OPEC prognozom rasta tražnje.

(Foto: Pixabay)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...