Francuska kompanija odustaje od američkog gasa

Autor:   BM

Francuska multinacionalna kompanija “Endži” odustala je od kupovine američkog tečnog prirodnog gasa na zahtev Vlade te zemlje. Na taj način prekinuti su pregovori sa američkom kompanijom “NekstDekejd” o sedam milijardi vrednom ugovoru za snabdevanje LNG-om iz terminala za ukapljavanje u Teksasu. Mogući razlog za prekid pregovora je proizvodnja gasa metodom hidrauličkog lomljenja, što je izuzetno štetno po životnu sredinu. (foto, Pixabay)

Francuska multinacionalna kompanija “Endži” potvrdila je u utorak da odustaje od uvoza tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država, što je još kao predlog naišlo na veliki otpor ekoloških aktivista i države, prenosi AFP.

"Endži je odlučio da ne nastavlja poslovne razgovore sa NekstDekejdom o projektu snabdevanja gasom", rekla je portparolka ove kompanije.

Kompanija je pregovarala o ugovoru o skoro 7 milijardi dolara za snabdevanje LNG-om iz terminala za ukapljivanje koji “NektstDekejd" planira da izgradi u Braunsvilu (Teksas), kako bi iskoristila velike rezerve prirodnog gasa.

Reč je o dugoročnom ugovoru, koji bi trajao do 2045. godine i ključan je za izgradnju izvoznog terminala Rio Grande, američke kompanije "NekstDekejd“.

Kako se pokazalo, pritisak aktivista francuskog ogranka ekološke grupe "Prijatelji Zemlje“ (Les Amis de la Terre) bio je prevelik za  poslovni aranžman francuske i američke kompanije.

Iako bi uvoz smanjio zavisnost Francuske od ruskog gasa, francuski ekolozi su žestoki protivnici korišćenja metode frakinga, kojom se dolazi do energenata, jer hidrauličko lomljenje znači upotrebu eksploziva za stvaranje pukotina u stenama, kako bi se oslobodile naftne i gasne naslage. Njihovu argumentaciju jačom čini i to što je ovakav postupak zabranjen u Francuskoj.

Međutim, državni organi Francuske, koja ima 23,6 odsto udela u kompaniji “Endži” su se takođe usprotivili ovom projektu.

"To ne odgovara našoj politici klimatske tranzicije", rekao je Vladin izvor u utorak, prenosi AFP.

Nakon odluke o prekidu pregovora, američki zvaničnici obratili su se predsedniku Emanuelu Makronu, zatraživši da francuska vlada odustane od protivljenja projektu, napominjući da će američki LNG imati manje emisija od gasa uvezenog iz Rusije ili Alžira.

"Odbijanje ugovora od strane vlade i Endžija novo je izričito priznanje klimatskog, ekološkog i socijalnog pustoša izazvanog frakingom gasa“, izjavila je tim povodom Loret Filipot, portparolka francuskog ogranka ekološke grupe “Prijatelji Zemlje”.

Francuska je jedna od prvih država koja je usvojila zakon o ugljeničnoj neutralnosti, krajem juna prošle godine, u nastojanju da do 2050. svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte na nulu, usled rastuće zabrinutosti među biračima, ocenjuje Blumberg.

Predsednik Makron je među liderima Evropske unije koji su u oktobru pozvali na brže smanjenje štetnih emisija do 2030. godine nego što je već planirano.

Povod za prekid razgovora o izvozu prirodnog tečnog gasa uzburkao je i američke nevladine grupe.

“Odluka Francuske da interveniše u sporazumu je iznenađujuća, s obzirom na to da se kompanija NekstDekejd obavezala da će instalirati novu tehnologiju koja će uhvatiti 90 odsto svih emisija gasova staklene bašte iz postrojenja”, saopštila je organizacija za podršku proizvodnje prirodnog gasa TNG iz Tekasasa.

Takođe se navodi da je nedavna studija američkog Instituta za naftu, kao i studija Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o životnim ciklusima emisija gasova staklene bašte iz LNG-a, pokazala da američki tečni prirodni gas ima manje emisija od prirodnog gasa koji je dospeo iz Rusije u Francuskoj susednu zemlju, Nemačku.

SAD su započele izvoz tečnog prirodnog gasa 2016. godine, a Vašington je vršio pritisak na evropske države, uključujući Nemačku i Poljsku, da povećaju uvoz iz Amerike kao protivtežu većim količinama gasa koji u Evropu stižu iz Rusije, navodi Blumberg.

Medij podseća da je Vašington takođe vršio pritisak na evropske kompanije da napuste izgradnju gasovoda “Severni tok 2”, a reč je o projektu koji delimično finasira i francuski “Endži”.

“NekstDekejd” je odbio da komentariše rasprave o prodaji LNG-a

“NekstDekejd treba da akumulira dugoročne ugovore, kao podršku konačnoj odluci o ulaganju u LNG projekat Rio Grande”, izjavio je pre prekida pregovora sa francuskim partnerom, viši potpredsednik ove kompanije Džejms Mektagart.

Ocenio je da ceo proces traje duže od predviđenog, ali da pozitivan ishod projekta treba očekivati dogodine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...