NIS: Postrojenje „Duboka prerada“ rafinerije u Pančevu počelo sa radom

Izvor:   BM

Postrojenje "Duboka prerada", ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je danas sa radom. Projekat koji je povećao efikasnost prerade, vredan je više od 300 miliona evra. Uz to, predstavlja i značajan iskorak u pravcu zaštite životne sredine, jer prestaje proizvodnja mazuta, tako da se sada ispušta 98 odsto manja količina sumpor dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je to ranije bio slučaj.

Postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno 300 miliona evra, počelo je sa radom. Izgradanja je krenula 2017. godine i predstavlja ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije NIS-a. Realizacijom projekta, omogućena je domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio.

Projekat će omogućiti da se u Rafineriji proizvodi više motornog, a manje goriva sa nižom maržom. Modernizacijom kompleksa stvoren je osnov i za proizvodnju većih količina najkvalitetnijeg goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

NIS Duboka prerada

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, dovešće do 98,8 odsto smanjenja emisije sumpor dioksida, 58,2 odsto manje emisije praškastih materija, 9,8 odsto smanjenja emisije azot dioksida i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Kapacitet novog postrojenja Rafinerije biće oko 200.000 tona derivata na dan i u njemu će raditi više od 60 domaćih stručnjaka.

NIS je ranije saopštio da završetak projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija „Gaspromnjeft“ i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao komandnu salu Rafinerije, gde je sa predsednikom „Gaspromnjefta“ Aleksandrom Djukovim i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, označio početak rada postrojenja za duboku preradu.

NIS Duboka prerada

Poboljšanje prerade nafte do 99 odsto

Postrojenje "Duboka prerada" Rafinerije u Pančevu, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i unaprediće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu, rekao je  predsednik UO "Gaspromnjefta" Aleksandar Djukov.

Prema njegovim rečima, novo postrojenje Rafinerije Pančevo će obezbediti 40 odsto veću proizvodnju dizela "evro5" i novi proizvod, naftni koks za potrebe domaće privrede i za izvoz.

Djukov je rekao i da se ovim projektom ne završava aktivan razvoj NIS-a u celini i u naftnoj preradi, već će se nastaviti, kao i razvoj mreže benzinskih stanica.

Duboka prerada ostvaruje viziju NIS-a

Generalni direktor NIS a.d. Novi Sad Kiril Tjurdenjev kaže da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" predstavlja veliki iskorak NIS-a i novu eru u kapitalnom investiranju kompanije.

Ističe da je modernizacija NIS-a strategija rukovodstva kompanije koje vodi ka unapređenju poslovanja i širenju radnih mesta.

"Duboka prerada ostvaruje našu viziju da uvek budemo inovativni lideri, a osim toga, naša misija je i da budemo pouzdan partner države, zajednice i građana", rekao je prvi čovek NIS-a.

NIS Duboka prerada

Otvoren prostor za dogovor o „Petrohemiji“

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

Predsednik je takođe rekao da je postignut dogovor sa predstavnicima "Gaspromnjefta" o formiranju stručnih timova, koji će razmotriti privatizaciju "Petrohemije".

"U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijsku industriju Srbije. Zato će Djukov danas, a mi do sutra, formirati radnu grupu, najbolji tim, da to rešimo zajednički sa Rusima", istakao je Vučić.

Na mogućnost privatizacije „Petrohemije“ juče je ukazala i ministarka privrede Anđelka Atanacković.

"Nadam se nekom povoljnom razvoju događaja i da to možda čak i do kraja godine pokrenemo, bar neke proceduralne dogovore i da u sledećoj godini završimo Petrohemiju", rekla je Atanasković na sednici skupštinskog Odbora za privredu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...