Gorivo najjeftinije u Makedoniji i BiH, najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj

Izvor:   BM/Agencije

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima do 45 dolara, podstaknute najavom vakcine protiv kovida-19, dok su kasnije ipak pale zbog povećanja njenih komercijalnih zaliha u SAD. Da li i u kojoj meri aktuelna dešavanja utiču na cene goriva pokazuje Izveštaj Federalnog ministarstva trgovine BiH o kretanju cena naftnih prerađevina. (foto, RTVBN)

Tržišta je potresla objava američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačke biotehnološke kompanije BioNTeh da je njihova eksperimentalna vakcina za kovid-19 delotvorna više od 90 odsto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja. Objava je pokrenula talas optimizma na tržištima.

“Cene imovine reaguju brže od realne privrede, a nafta i ostala rizična imovina danas reaguju pozitivno na vest o vakcini”, objašnjava analitičar francuske banke BNP Paribas Hari Čilingvirijan.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,21 dolar.

Na američkom se tržištu barelom u sredu trgovalo po 96 centi višoj ceni, od 42,32 dolara. U utorak je u vreme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,07 dolara.

“Nije baš da se u ovo vreme pandemije vozimo unaokolo, čak ni po BiH, a kamoli izvan granica, ipak, dobro je znati kako stojimo po pitanju cena goriva u odnosu na ostale zemlje u našem najbližem okruženju ili na zemlje EU-a”, piše vecernji.ba.

Region i Evropska unija

BiH, zajedno sa Severnom Makedonijom, ima najniže cene goriva u regionu, pokazuje informacija Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cena naftnih prerađevina, izveštavaju bosanski mediji.

Cena litra goriva BMB 95 u Federaciji BiH iznosi 0,95 evra i za 13,89 odsto je jeftinija od prosečne cene u regionu, koja iznosi 1,1 evro. Najskuplje gorivo je u Albaniji – 1,36 evra po litru, a slede Hrvatska, gdje je cena 1,16 evra, Srbija 1,15 evra i Crna Gora 1,14 evra. Nešto jeftinije BMB 95 gorivo od njih ima Slovenija – 1 evro, dok je po prosečnoj ceni BiH najbliža Makedoniji s litrom koja košta 0,95 evra.

U slučaju dizela, Makedonija je ubedljivo najjeftnija sa cenom po litru od 0,82 evra, a skuplja je BiH gde je cena 0,93 evra. U Crnoj Gori dizel po litru košta 0,97 evra, u Sloveniji je 1 evro, u Hrvatskoj 1,11 evra,u  Srbiji 1,2 evra i Albaniji 1,36 evra.

Od zemalja Evropske unije, benzin 95 trenutno je najskuplji u Holandiji, gde za litar treba izdvojiti 1,62 evra, a dizel u Švedskoj košta 1,34 evra po litru. S druge strane, najjeftinije gorivo u EU je u Rumuniji, i to benzin 95, kao i dizel, su 0,89 evra po litri.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...