Cene nafte nastavljaju i učvršćuju rast

ML

Za nešto više od deset posto porasle su cene nafte u poslednjih nekolliko dana – posle pojave vesti da uskoro stiže vakcina protiv korona virusa
(ilustracija, Cena nafte na berzama na dan 12. novembar 2020, očekivani trend - nastavak rasta, izvor https://www.economies.com/)

Cene nafte, kako javlja AP, nastavile su juče i učvrtile rast koji traje već nekoliko dana, prilikom kojeg su porasle za nešto više od deset posto.

Taj porast je prvenstveno bio pokrenut najavom vakcina protiv koronavirusa koje bi mogle da radikalno preokrenu zdravstvenu situaciju u svetu i pokrenu oporavak svetske ekonomije, a time podignu tražnju za naftom. Pozitivan uticaj je imalo i to što najveći proizvođači nisu u međuvremenu  povećali proizvodnju što je prvobitno bilo očekivano i što bi negativno uticalo na cene.

Pozitivan uticaj je naročito imalo jučerašnje saopštenje alžirskog Ministarstva eneregije prema kome bi udruženje OPECplus aktuelni program ograničavanja produkcije do kraja ove godine moglo produžiti i na 2021, a po potrebi i dodatno smanjiti proizvodnju.

Cene severnomorske nafte tipa brent sa isporukom u januaru dostigle su juče cenu od 43,93 dolara po barelu, tojest veću cenu za 13 centi. Cena američke lake nafte tipa WTI sa isporukom u decembru dostigla je juče 41,60 dolara za barel, tojest porasla je za 15 centi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...