Gasprom i Poljska: Različita tumačenja cene gasa

Autor:   BM

Najveća poljska naftna i gasna kompanija PGNiG je saopštila da njen najveći dobavljač, ruski Gasprom, predložio povećanje cene gasa, što smatra neosnovanim prema postojećem ugovoru o dugoročnoj isporuci. U Gaspromu ističu da je upravo ugovor osnov za reviziju cene energenta. (foto: Gasovod Jamal, Gasprom)

Nacionalna poljska naftna i gasna kompanija PGNiG, koja je već najavila da neće obnoviti ugovor sa ruskim dobavljačem, je jučerašnji predlog Gasproma o povećanju cena gasa okarakterisala kao neosnovan, izveštava Rojters. Da je zahtev poslat, potvrdio je i Gasprom, pozivajući se upravo na ugovorne odredbe Jamalskog ugovora.

"Postupajući u skladu s uslovima ugovora, Gazprom Export je 9. novembra poljskom PGNiG-u poslao predlog za reviziju cene u ugovoru za snabdevanje gasom od novembra 2020. i to naviše", saopštila je ruska kompanija, a prenose mediji.

PGNiG je početkom meseca uputio Gaspromu suprotan zahtev. Traženo je smanjenje cene gasa koji se doprema iz Rusije, a kao osnov za ovaj potez su takođe navedene ugovorne obaveze. Konkretno, odredba da na tri godine svaka od ugovornih strana stiče pravo da zatraži reviziju cenovnih uslova, ukoliko smatra da oni ne odgovaraju stanju na tržištu.

Gazprom i PGNiG već dugo vode spor oko cena gasa, a utisak je da se obe strane pozivaju na istu odredbu ugovora, s tim da stanje na tržištu i s tim u vezi cenovnu politiku vide na potpuno drugačiji način.

Poljska koristi oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Dugoročni ugovor sa Gaspromom, potpisan 25. septembra 1996. godine, predviđa isporuke od oko 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, preko gasovoda Jamal-Evropa, s tim da je Poljska dužna da preuzme najmanje 8,7 milijardi kubnih metara ugovorenog goriva.

Poljska nacionalna naftna i gasna kompanija PGNiG je već više puta istakla da su finansijske odredbe ugovora sa Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi.

U okviru napora za smanjenje energetske zavisnosti od ruskih izvora, Poljska je prošlog novembra najavila sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda sa Norveškom za isporuke iz Severnog mora. Poljski PGNiG je tada saopštio da je poslao obaveštenje Gaspromu da će ugovor o snabdevanju gasom biti prekinut 31. decembra 2022. godine.

Kompanija je navela da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...