Završen gasovod „Balkanski tok”?

Izvor:   BM/Agencije

Izgradnja „Balkanskog toka", dela gasovoda „Turski tok", praktično je završena, jer je bugarski deo spojen sa deonicom u Srbiji, izvestili su ruski mediji pozivajući se na izvor uključen u izgradnju. Inače, Srbija je svoj deo gasovoda „Balkanski tok“ završila u decembru prošle godine. U Bugarskoj je došlo do prolongiranja radova zbog korona virusa. (foto, Balkanski tok / YouTube screenshot)

„Balkanski tok” je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji, dok će se zvanična ceremonija otvaranja održati kada to dopusti situacija sa pandemijom korona virusa, navode izvori, na koje se pozivaju mediji.

Ove informacije koreliraju sa ranijim najavama bugarskog premijera Bojka Borisova, koji je u oktobru najavio da se gradnja gasovoda „Balkanski tok” privodi kraju, kao i da će njegova realizacija Bugarsku pretvoriti u regionalni strateški centar za distribuciju gasa i garantovati diversifikaciju snabdevanja.

Istovremeno su i od srpskih zvaničnika stigle najave da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice.

Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka“ u Srbiju, a naziv „Balkanski tok” predložio je premijer Borisov. U pitanju je deonica „Turskog toka“ kojim će se ruski gas transportovati do Srbije i dalje ka Evropi.

Gasovod „Turski tok“, koji je počeo sa radom 8. januara, kreće od Rusije preko dna Crnog mora do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak preko Turske do granica sa susednim zemljama, pri čemu se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju.

U budućnosti, nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture, gas će ići u Srbiju i Mađarsku, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji. Propusni kapacitet gasovoda „Turski tok”, dužine 930 km, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje ili 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, po oba kraka cevovoda, dodaje se u informaciji.

Projekat je unosan za Srbiju jer bi joj obezbeđivao dovoljne količine „plavog energenta“, alternativni pravac snabdevanja, ali se očekuje i zarada od tranzitne takse.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...