Lukašenko bi hteo da od Rusije dobije nalazište nafte

M.L.

Ove godine u junu, po prvi put u istoriji, u Belorusiju je stigla američka nafta
(ilustracija, predsednici Putin i Lukašenko u Sočiju 2019.)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, kako javlja ruska agencija TASS, obratio se  ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, s predlogom da "Belorusija dobije u Rusiji nalazište nafte". O toj neobičnoj ideji se, prema agenciji, razgovaralo prekjuče u "srdačnom telefonskom razgovoru dva predsednika".

TASS, koji se ovim povodom poziva na saopštenje iz kabineta Lukašenka, prenosi da je Putin "podržao tu ideju, koja će biti podrobnije razmatrana u narednim razgovorima".

Agencija napominje da je beloruski premijer Raman Haloučanka u ponedeljak izjavio da će Belorusija iduće godine glavni deo svoje potrošnje uvesti naftovodima iz Rusije u obimu od 18 do 20 miliona tona ali da će deo potrošnje pokriti i iz alternativnih isporuka.

Ove godine u junu, po prvi put u istoriji, u Belorusiju je stigla američka nafta. No, veće količine nafte kupljene su u Saudijskoj Arabiji. Belorusija je, istina, bliski saveznik Rusije ali je ove godine Minsk s Moskvom imao otvoreni spor oko cena ruske nafte. Spor je razrešen ali je Minsk počeo otvoreno da nastoji da diversifikuje svoj uvoz nafte u kome se dugo oslanjao samo na Moskvu. No, posle izbijanja protesta u Belorusiji, odmah po avgustovskim predsedničkim izborima, Lukašenko se opet okrenuo isključivo prema Rusiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...