Saudijski Aramco u ozbiljnom gubitku

D. Ć.

Naftna kompanija „Saudi Aramco“ iz Rijada obelodanila je da je imala ogroman gubitak u trećem kvartalu 2020. godine, što pokazuje da se nastavljaju problemi bliskoistočnih zemalja bogatih naftom zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa.
(foto, Pumpa u Rijadu, Getty Images, AlMonitor)

„Aramco“ je, naime, saopštio da mu je dobit pala za 44,6 odsto tokom trećeg kvartala. Od jula do septembra neto dobit firme iznosila je 44,2 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara), dok je u istom razdoblju prošle godine bila 79,8 milijardi rijala. Treba uzeti u obzir da je ovo najveća naftna kompanija u Saudijskoj Arabiji, kao i da je država najveći proizvođač nafte na Bliskom istoku. Kako podseća regionalni portal Al Monitor, preduzeće je u većinskom vlasništvu države, a gubitak je indikativan jer pokazuje oslabljenu naftnu situaciju na Bliskom istoku zbog koronavirusa i smanjene potražnje za energentima širom sveta.

„Nastavićemo da primenujemo disciplinovan pristup raspodeli kapitala, a s obzirom na snažne oscilacije na tržištu. Verujemo da će ’Aramco’ izaći na kraj sa ovim kriznim vremenima“, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor firme Amin Naser.

„Aramco“ je u prvih devet meseci ove godine proizvodio 9,2 miliona barela sirovne naftne dnevno, saopštila je kompanija.

Cena sirove nafte na početku godine je bila 65 dolara po barelu. U utorak, 3. novembra, bila je oko 39, što je značajan pad. Iako su cene počele da se vraćaju u maju - nakon što su u aprilu dostigle istorijski nisku cenu od 20 dolara, ipak su ostale daleko ispod one koja je važila pre pandemije.

Pad cena usledio je nakon sunovrata globalnih putovanja zbog situacije sa koronavirusom, ali i neslaganja Saudijaca i Rusa ranije ove godine baš oko cene nafte, navodi Al Monitor.

Na Bliskom istoku se nalaze neki od najvećih naftnih proizvođača, te su i ekonomije ovih zemalja ozbiljno pogođene trenutnom krizom. Upravo Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i druge zemlje regiona čine većinu članica OPEC-a. Kompanije pokušavaju da zadrže ograničenu proizvodnju i povećaju cene. Članice OPEC-a i Rusija su u septembru izvršile pritisak na Irak, UAE i Nigeriju da dodatno smanje proizvodnju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...