Previranja u OPEC-u

Dok se na tržištu nafte spekuliše da li će OPEC+ oslabiti mere ograničene proizvodnje u januaru 2021, a u svetlu manje potražnje zbog situacije izazvane koronavirusom u svetu, u poslednjih nedelju dana se može čuti da se pojedine članice OPEC-a možda neće složiti sa prenošenjem trenutnih mera i na sledeću godinu. (foto, Zastava OPEC-a, World Energy)

Naime, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, tri najveća proizvođača nafte OPEC-a posle Saudijske Arabije, nisu naročito raspoloženi da podrže produženje ograničene proizvodnje i smanjenje od 7,7 miliona barela dnevno, jer bi nastavak ovakvih rezanja mogao da ima duboke posledice po održivost njihovih ekonomija.

Ista ograničenja?

Izvori iz OPEC-a rekli su Rojtersu, kako prenosi portal World Energy, da lideri OPEC+ Saudijska Arabija i Rusija naginju da prihvate prenošenje smanjenja od 7,7 miliona barela dnevno i u 2021. godinu, umesto da ih umanje za dva miliona barela dnevno kako je bilo odlučeno.

OPEC i partneri predvođeni Rusijom najverovatnije će uzeti u obzir „probleme sa potražnjom“ pre nego što promene mere smanjenja, rekao je jedan od direktora saudijske kompanije „Aramco“, dok je ruski predsednik Vladimir Putin krajem oktobra istakao da ne isključuje mogućnost da će OPEC+ odložiti slabljenje mera, a možda čak uvesti i nove. Međutim, UAE i Kuvajt koji obično slede primer Rijada kada su u pitanju dogovori oko smanjenja proizvodnje, kao i Irak, iznova izražavaju svoje neslaganje sa prenošenjem mera u sledeću godinu.

Uvod u nove tenzije

„Ove zemlje su pritisnute trenutnim ograničenjem i biće vrlo teško da tako nastave“, naveo je izvor iz OPEC-a.

UAE je u aprilu pojedinačno donosio 3,9 miliona barela po danu, a sada manje od 2,6. Kuvajt proizvodi nešto manje od 2,3 miliona barela dnevno, dok je pre odluke OPEC-a taj iznos bio 3,1. Irak definitvno ne može da izađe na kraj sa smanjenjem, ističe se na portalu OilPrice, te se zalaže za potpuno ukidanje mera u 2021.

Nespremnost tri zemlje da podrže nastavak mera ograničene proizvodnje mogla bi da predstavlja izvor tenzija u kartelu i široj grupi OPEC+, te i da stvori nove nesuglasice kada se članice budu sastale do kraja ove godine da dogovore strategiju za 2021.

Podsetimo, posle inicijalnog dogovora postignutog u aprilu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici objavili su da će od 1. maja smanjiti proizvodnju sirove nafte za 9,7 miliona barela dnevno, što je važilo do 30. juna. Ova odluka je bila je ključna za za oporavak naftnog tžišta nakon martovskog sunovrata cena i aprilskog kraha, kada su cene pale u negativnu vrednost. Usledio je novi dogovor OPECa, čime je smanjenje dodatno redukovano na 7,7 miliona barela dnevno i važiće do kraja decembra. O mogućnostima poduženja se sada govori jer se  dogovor članica OPEC-a odnosi na period  januar 2021 – april 2022. i čak je trebalo da otvori pitanje novih smanjenja proizvodnje nafte na 5,8 miliona barela dnevno.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...