Cene nafte padale prvog dana ove nedelje

M.L.

Cene nafte osetno su padale danas pre podne, kako su javile agencije, dok se popodne pad smirio. Prema tumačenjima analitičara, glavni uzrok pada jesu strahovanja od takozvanog lokdauna (lockdown) tj. opštih zatvaranja uvedenih u nizu evropskih zemalja radi zaustavljanja širenja virusa covid 19.

Cena severnomorske nafte tipa Brent oko 15,30 sati bila je niža od jutarnje za 1,3 odsto i kretala se oko 37,5 dolara za barel. Američka laka nafta Vest Teksas (West Texas) je istovremeno pala za 1,6 odsto tj iznosila je oko 35,2 dolara za barel.

Firme koje trguju naftom očekuju dalji pad tražnje ali se njihove procene o tome razlikuju. Dok kompanija Vitol predviđa da će se tokom zime tražnja smanjiti na 96 miliona barela dnevno, Tragifigura procenjuje da će pasti na 92 miliona.

Prema kompaniji Rijstad Enrdži (Rystad Energy), na tražnju za naftom će, osim korona virusa, trajno uticati i na dužu stazu prelazak na obnovljive izvore. Potražnja za naftom kulminiraće navodno 2028. sa obimom od 102 miliona barela dnevno. Pre pandemije covid 19 ova kompanija je procenjivala da će potražnja kulminirati 2030. kada će iznositi 106 miliona barela dnevno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...