Gasprom: U ovoj godini šest miliona tona LNG-a, iduće još više

Izvor:   BM/TASS

Azija ostaje pokretač rasta potražnje za tečnim prirodnim gasom (LNG) na globalnom nivou, uz formiranje i razvoj novih regionalnih i nišnih centara potrošnje, koja opstaju usred kontinuirane globalizacije tržišta. (foto, gazprom-neft.com)

Vodeći ruski proizvođač gasa, Gasprom, planira prodaju oko šest miliona tona tečnog prirodnog gasa tokom 2020. godine, a za 2021. godinu najavljuje i povećanje obima, zbog pokretanja novih projekata, izjavila je Elena Burmistrova, zamenik presednika upravnog odbora Gasproma i izvršni direktor Gasprom izvoza, u intervjuu za korporativni časopis.

“Aktivno širimo naš LNG portfolio i uspeli smo da ga gotovo dupliramo u prethodnih nekoliko godina. Konkretno, planiramo da prodamo oko šest miliona tona LNG-a do kraja 2020”, rekla je Burmistrova.

Počevši od 2021., holding očekuje dodatno povećanje obima prodaje zbog planiranog puštanja u pogon LNG kompleksa na području kompresorske stanice Portovaja, dodala je Burmistrova. Njegov kapacitet je 1,5 milion tona LNG-a godišnje.

“U budućnosti, veća količina LNG-a biće proizvedena u okviru integrisanog projekta na rafinisanju i ukapljavanju prirodnog gasa u Ust-Lugi. Predviđeni kapacitet postrojenja je 13 miliona tona LNG-a godišnje, zbog čega će prodaja proizvoda podići našu trgovinu na potpuno nov nivo”, dodala je.

Azija ostaje pokretač rasta potražnje za LNG-om na globalnom nivou, uz formiranje i razvoj novih regionalnih i specijalizovanih nišnih centara potrošnje, koji opstaju usred kontinuirane globalizacije tržišta.

“Danas, najveći deo kupaca našeg proizvoda potiče iz Azijsko-pacifičkog regiona. Istovremeno, učestvujemo u postepenom ojačavanju naših pozicija u poslovanju sa postojećim i novim potrošačima u Jugoistočnoj Aziji, Africi, i srednjeistočnim zemljama, kao i sa nišnim klijentima, na primer, iz segmenta bunkerišta. Ovde su interesantni regioni Balktičkog, Severnog i Mediteranskog mora”, objasnila je Burmistrova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...