Više gasa iz Crnog mora

Izvor:   BM/SEEbiz

Glavno nalazište prirodnog gasa koje je Turska otkrila prošlog leta u Crnom moru veće je nego što se isprva mislilo

Ankara je u avgustu objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog gasa u svojoj istoriji, procenivši vrednost pronađene količine "plavog zlata" na 320 milijardi kubnih metara.

"Tamo ima dodatnih 85 milijardi kubnih metara, tako da rezerve prirodnog gasa sada iznose ukupno 405 milijardi kubnih metara", rekao je Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, na brodu za bušenje gasa Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem. Potvrdio je da će snabdevanje turskih domova tim gasom početi 2023. godine.

Njegova najava je usledila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet kao i da smanji zavisnost zemlje od uvoza prirodnog gasa, što negativno utiče na njenu krhku privredu.

Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a gotovo ga u celosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tela za tržište energije (EPDK) to ukupno iznosi oko 11 milijardi evra.

Paralelno s istraživanjima u Crnom moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gde je otkriće velikih rezervi prirodnog gasa poslednjih godina podstaklo apetite svih priobalnih država.

Osećajući se isključenom iz te podele, Turska sprovodi jednostrana istraživanja, podstičući gnev susedne Grčke koja je optužuje za kršenje njenih pomorskih granica.

Turska je ove nedelje ponovno vratila svoj brod za istraživanja u vode istočnog Sredozemlja koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, što je podstaklo velike napetosti, kao i gnev Evrope i Sjedinjenih Država.

U subotu je Erdogan ponovio kako je Turska "odlučna da brani svoje interese" na Sredozemlju, istovremeno ističući da ne želi da "krši prava drugih".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...