LNG Croatia stiže u Hrvatsku

BM

Brod LNG Croatia očekuje se sutra u riječkoj luci. Posle proverebiće smešten i pušten u probni rad na LNG terminalu u Omišlju, a od 1. januara 2021. godine biće u komercijalnoj upotrebi.

Brod LNG Croatia, koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i gasifikaciju (FSRU), biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za utečnjeni prirodni gas LNG u Omišlju na otoku Krku, sutra se očekuje u riječkoj luci, doznaju hrvatski mediji danas (12. oktobra) u firmi LNG Hrvatska.

Po rečima direktora LNG Hrvatske Hrvoja Krhena, brod LNG Croatia je u kineskom brodogradilištu nedaleko Šangaja tehnološki prerađen u FSRU brod, prenosi SEEbiz pisanje Hine.

Brod je iz Kine isplovio 20. septembra i zaplovio prema Rijeci. Nakon što doplovi i usidri se riječkoj luci, u sredu će biti privezan u Brodogradilištu Viktor Lenac, u kojem će biti obavljena dodatna ispitivanja broda.

Brod će početkom decembra biti smešten i pušten u probni rad na LNG terminalu u Omišlju, a od 1. januara 2021. godine, kako je ranije najavljeno, biće operativan, u komercijalnoj upotrebi, rekao je Krhen.

Reč je o brodu koji je odabran kao ekonomski najpovoljniji u postupku nabave pre dve godine.

Firma Golar Pauer (Power) ponudila je tada konverziju postojećeg LNG tankera Golar Viking, proizvedenog 2005. godine, u FSRU brod, u vrednosti od 159,6 miliona evra.

Po podacima firme LNG Hrvatska, odabrani FSRU brod ima kapacitet skladišta od 140.000 kubnih metara, s nominalnim kapacitetom regasifikacije utečnjenog prirodnog gasa od 300.000 kubnih metara prirodnog gasa/satno, što na godišnjem nivou daje kapacitet od 2,6 milijarde kubnih metara gasa.

Uz to, na LNG terminal, uz odabrani FSRU brod moćiće pristati svi brodovi za prevoz utečnjenog prirodnog gasa, kapaciteta od 3.500 do 265.000 kubnih metara gasa.

Izgradnja LNG terminala u Omišlju je projekt od strateškog interesa zu Republike Hrvatsku, a omogućiće sigurnost snabdevanja prirodnim gasom i podstaknuti konkurentnost na tržištu.

Vrednost investicije u plutajući LNG terminal na ostrvu Krk je 233,6 miliona evra. Evropska komisija je za njegovu izgradnju dodelila bespovratnih 101,4 miliona evra, jer je projekat LNG terminala uvršćen na listu projekata od zajedničkog interesa Evropske komisije.

LNG terminal u Omišlju, kako je već ranije najavljeno, u probnom će radu biti u novembru i decembru, a s operativnim i komercijalnim radom počinje prvog dana 2021. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...