Danska odobrila eksploataciju Severnog toka 2

BM

Danska energetska agencija izdala je dozvolu kompaniji Nord strim 2 AG za eksploataciju gasovoda Severni tok na kontinentalnom pragu ove zemlje.

„Danska energetska agencija (DEA) izdala je dozvolu Nord strimu 2 AG za eksploataciju cevovoda Severni tok 2 na kontinentalnom pragu Danske“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Takođe se navodi da je dozvola izdata na osnovu niza uslova koji treba da osiguraju bezbedan rad cevovoda.

Kompanija Nord strimu 2  je podnela zahtev za dobijanje odgovarajuće dozvole od Danske 18. novembra prošle godine.

„Uslovi građevinske dozvole za Severni tok 2 od 30. oktobra 2019. ostaju na snazi, jer još uvek nisu ispunjeni, a istovremeno su od suštinskog značaja za fazu eksploatacije“, dodaje se u saopštenju uz pojašnjenje da se gasovod može pustiti u rad tek kada najmanje jedna od dve cevi gasovoda prođe testiranje, dobije potvrdu i kada se ispune relevantni uslovi sadržani u građevinskoj i operativnoj dozvoli.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će se protezati od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Iz kompanije Nord strim 2 AG kažu da građevinske dozvole drugih zemaljama, na primer Švedske i Finske, već sadrže dozvolu za rad.

„Nastavljamo sa razmatranjem različitih opcija za dalje polaganje cevi gasovoda u Danskoj i blagovremeno ćemo informisati javnost o našim planovima”, poručuju iz Nord strim 2 AG.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...