Kalifornija - STOP za benzince i dizelaše

BM

U Kaliforniji planiraju da od 2035. godine zabrane prodaju novih vozila koja troše naftne derivate a da forsiraju elektrimobile.

U američkoj saveznoj državi Kalifornija planiraju da zabrane prodaju novih vozila sa pogonom na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, koji troše naftne derivate od 2035. godine. Kako je kazao guverner ove države Gavin Nevsom, prioritet će imati električna vozila, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Prema njegovim rečima, najmnogoljudnija savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama je čvrsto odlučna u nameri da sprovede ovu odluku, prenosi Klix.ba objavu Al Jazeera English.

Kalifornija će se ovom zabranom pridružiti grupi od 15 zemalja, među kojima je i Velika Britanija, a koje su do sada dale slična obećanja.

Smatra se da je ovo jedna od najznačajnijih odluka po ovom pitanju s obzirom na to da je Kalifornija najveće automobilsko tržište u SAD. Od ukupne prodaje vozila u SAD čak 11 odsto otpada na ovu saveznu državu. I druge savezne države su najavile da će prioritet biti sve veća upotreba ekološki prihvatljivijih vozila.

Osim navedenog, guverner Kalifornije Nevsom je najavio da će do 2024. godine biti zabranjeno hidraulični fraking za istraživanje nafte i gasa.

Američki predsednik Donald Trump je pokušao onemogućiti Kaliforniji da sprovede zahtev o prodaji isključivo električnih vozila, dok je njegov protivkandidat za predsednika iz reda demokrata Džo Bajden obećao da će osigurati milijarde dolara za električna vozila.

Nevsom tvrdi da će se propisima omogućiti da se prodaju vozila koja neće zagađivati okolinu i da će to doprineti smanjenju emisije štetnih gasova za 35 odsto. Kako je rekao, to neće značiti da građani neće moći imati vozila sa pogonom na naftne derivate koja su već proizvedena, odnosno, da ih neće moći kupovati ili prodavati.

Iz organizacije koja okuplja vodeće proizvođače automobila General Motors, Tojotu i Volksvagen su poručili da bilo kakva zabrana ne doprinosi tržišnom uspehu. Tvrde da od ukupne prodaje vozila u Kaliforniji 10 odsto otpada na električna, što je najveći procenat u SAD.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...