Rusi ne odustaju od završetka Severnog toka 2

Brod "Ivan Sidorenko", koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran jutros. Izradnja „Severnog toka 2“ će se nastaviti i u uslovima pretnje sankcijama Rusiji zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, izjavio je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU.

Brod za snabdevanje "Ivan Sidorenko", koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran – logističku bazu projekta, navodi portal „Marin trafik“.

Brod je ulovio u luku jutros, a putovanje iz Sankt Peterburga je trajalo dva dana, piše Sputnjik.

„Severni tok 2“ moguće je završiti pomoću broda sa sidrom koga će pratiti drugi brod sa dinamičkim pozicioniranjem. Do sada je barža „Fortuna“ kompanije MRTS bila jedan od kandidata za završetak gasovoda, dok je druga opcija brod za postavljanje cevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja.

Podsetimo u luci „Mukran“ trenutno se nalazi i brod „Akademik Čerski“, dok je barža „Fortuna“ u luci u nemačkom Rostoku.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, a situaciju stalno komplikuju pokušaji SAD da izgradnju zaustave, preteći sankcijama Rusiji i njenim saveznicima na ovom projektu.

„Severni tok 2“ (ni)je tema za EU

Mislim da će izgradnja „Severnog toka 2“  odoleti pritisku njegovih protivnika, iako ne isključujem određene zastoje u realizaciji projekta, rekao je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU ističući da diskusija oko izgradnje ovog gasovoda nije tema na nivou EU, piše Sputnjik.

Govoreći o tome da je nastavljena realizacija projekta u velikoj meri rezultat objektivne zainteresovanosti Nemačke da krene protok gasa Čižov je, takođe, izrazio sumnju da bi moguće sankcije EU zbog incidenta sa Navaljnim mogle uticati na učešće Rusije u međunarodnom platnom sistemu SVIFT.

„U svakom slučaju, ako krene napad na SVIFT, krenuće iz Vašingtona, a ne iz Brisela“, istakao je Čižov.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se model ponašanja Rusije na međunarodnoj areni neće promeniti, bez obzira na to kako se reši situacija sa „Severnim tokom 2“. Kremlj odgovara da je neophodno da se „Severni tok 2“ prestane spominjati u kontekstu bilo kakve politizacije.

„Odgovoriću onima koji se zalažu za bliže odnose sa Rusijom. Želim da kažem da trovanje Navaljnog hemijskom supstancom nije jedinstven slučaj. To smo već videli u Gruziji, Ukrajini, Siriji i Solzberiju. Videli smo mešanje u izbore u različitim delovima sveta. Nikakav gasovod to neće promeniti“, rekla je Fon der Lajenova.

Nakon toga se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da je svima od koristi.

„Što se tiče pominjanja gasovoda – verovatno bi, ipak, trebalo da se prestane spominjati u kontekstu bilo kakve politizacije. To je komercijalni projekat koji je apsolutno u skladu sa interesima kako Rusije, tako i zemalja EU, prvenstveno Nemačke“, rekao je Peskov.

Iz Kremlja, takođe, ističu da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da se realizuje u interesima energetske bezbednosti celog evropskog kontinenta.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da bi pitanja izgradnje gasovoda i situacije sa Navaljnim trebalo da se razmatraju odvojeno. Međutim, pojedini nemački političari pozivaju da se obustavi projekat.

Hoće li Nemci izgraditi terminale za američki gas?

Ipak, Nemačka je još početkom godine predložila SAD sporazum, vredan milijardu evra, kao zamenu za odustajanje Vašingtona od uvođenja sankcija „Severnom toku 2“, piše nemački Cajt, pozivajući se na neimenovane izvore, a prenosi Sputnjik.

Cajt piše da je početkom februara ministar finansija Nemačke Olaf Šolc saopštio je svom američkom kolegi Stivenu Mnučinu, prvo usmeno, a zatim i pismeno, da je Nemačka spremna da uloži milijardu evra u izgradnju dva terminala za uvoz američkog tečnog gasa. Američka Vlada planira izvoz gasa u Nemačku preko terminala u lukama Brunsbitel i Vilhelmshafen.

"U zamenu, SAD bi dozvolile neometani završetak i eksploataciju Severnog toka 2", navodi se u pismu Šolca Mnučinu.

SAD odavno nagovara Nemačku da prekine učešće u projektu „Severni tok 2“, ukazujući da će on pojačati zavisnost zemlje od ruskog gasa. Međutim, Berlin ostao čvrst u podršci izgradnje ovog gasovoda. Međutim, nakon što je nemačka vlada objavila da je, prema podacima ekspertize, ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan uz pomoć supstance „novičok“, visoki zvaničnici su počeli da se kolebaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...