Mađarska ugovorila sa Šelom snabdevanja preko LNG terminal u Hrvatskoj

BM

Šel će snabdevati Mađarsku gasom preko LNG terminala u Hrvatskoj. Mađarska, koja obnavlja ugovore sa Gaspromom će moći da uvozi ruski gas i gasovodom Turski tok, kada se završi kopnena sekcija preko Bugarske i Srbije.

Šel je sklopio dugoročni ugovor o snabdevanju LNG-om sa Mađarskom za isporuku 0,25 milijardi kubnih metara godišnje ekvivalenta gasa preko planiranog hrvatskog uvoznog LNG terminala, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto 4. septembra, prenosi Esiasee.eu pisanje Spglobal.com

Mađarska državna kompanija MVM, preko svog ogranka MFGK, rezervisala je 1 bcm godišnjeg kapaciteta za regasifikaciju na uvoznom LNG terminalu, sa godišnjim kapacitetom od 2,6 bcm godišnje u Hrvatskoj, koji bi trebao da počne sa radom u januaru 2021. godine.

Tom prilikom, MFGK se obavezao da će svoj uvoz LNG-a za taj terminal obezbediti isključivo od zapadnoevropskih igrača kako bi smanjio svoju zavisnost od ruskog gasa.

„Sa Shell-om je zaključen istorijski, dugoročni ugovor o kupovini gasa“, rekao je Szijjarto u komentarima objavljenim na veb stranici ministarstva spoljnih poslova.

„Ovo je prvi dugoročni sporazum sa zapadnom energetskom kompanijom u istoriji Mađarske“, rekao je on, dodajući da je sporazum sklopljen po „konkurentnoj ceni“.

U saopštnju ministarstva citiran je izvršni potpredsednik kompanije Šel, Ištvan Kapitani, koji je rekao da bi gas mogao biti ključan u zameni uglja i tečnih goriva u energetskom miksu.

Šel je bio nedostupan za dalje komentare.

Diversifikacija snabdevanja

MFGK je na hrvatskom LNG terminalu na ostrvu Krku rezervisao 0,67 milijardi cm3 za period januar-septembar 2021. godine i 1,01 milijardi cm3 godišnje za naredne gasne godine do 2027. godine.

Szijjarto je rekao da je LNG nedavno postao komercijalno atraktivniji za Mađarsku. „Kada donosimo odluku u vezi sa snabdevanjem Mađarske gasom, uzimamo u obzir dva aspekta: sigurnost snabdevanja i cenu“, rekao je on.

„Delom zbog pandemije koronavirusa, a delom zbog krize prekomerne proizvodnje koja joj je prethodila, cena LNG-a pala je ispod cene priridnog gasa. Iz tog razloga smo odlučili da povećamo ulogu LNG-a u snabdevanju zemlje gasom“, rekao je.

Szijjarto je dodao da će sporazumi koje je Mađarska sklopila, kao i poboljšana interkonekcija, osigurati sigurnost njenog snabdevanja.

„Gas trenutno igra najvažniju ulogu u snabdevanju Mađarske energijom, i shodno tome snabdevanje zemljom gasom je kritično bitno pitanje“, rekao je.

„Izgradili smo interkonekcije sa našim susedima, a gasne mreže šest od sedam suseda sada su povezane sa Mađarskom”, dodaje.

Ruski ugovori

Mađarska je, takođe, pregovarala sa ruskim Gazpromom u pokušaju da reorganizuje svoje dugoročne ugovorne aranžmane za uvoz ruskog gasa nakon što su dva od četiri sporazuma istekla prošle godine.

Gazprom Export imao je četiri dugoročna ugovora sa mađarskim uvoznikom gasa Panrusgasom za ukupno 4,2 milijarde kubnih metara godišnje, ali su dva sporazuma istekla prošle godine, a preostala dva važe do 2021. godine.

Prema nezavisnom izvoru, razgovori su se fokusirali na vraćanje ugovorene količine od 4,2 milijarde kubnih metara godišnje od 2021. godine.

U 2020. godini, prema preostalim ugovorima, biće isporučeno oko 2,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Panrusgas – u vlasništvu MVM, 50%, Gazproma, 40% i trgovca Centrek, 10%  – jedina je mađarska kompanija koja uvozi ruski gas na osnovu dugoročnih ugovora, mada se ruski gas isporučuje Mađarskoj u okviru kratkoročnih i spot transakcija.

Mađarska će takođe moći da uvozi ruski gas i putem gasovoda Turski tok, kada se završi kopnena sekcija preko Bugarske i Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...