Siniša Mali: Srbija lider zahvaljujući investicijama NIS-a

BM

Ministar Siniša Mali sa direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim razgovarao o značaju investicija ove kompanije za privredu zemlje i njenom doprinosu budžetu Srbije.

Značaj investicija NIS-a za privredu cele zemlje, kao i doprinos ove kompanije budžetu Republike Srbije bile su teme razgovora Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Tjurdenjevim.

Sagovornici su razgovarali o projektu Duboka prerada, koji je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije Pančevo, a čija je vrednostioko 300 miliona evra. Cilj ove investicije je povećanje dubine prerade, odnosno dobijanje veće količine najvrednijih derivata, kao što su dizel i benzin. Tjurdenjev je upoznao ministra da projekat ima i ekološke benefite, kao što je prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Mali je istakao da su takvi projekti od velikog značaja za Republiku Srbiju, jer doprinose većoj stopi njenog privrednog rasta. Kako je rekao, upravo je zbog takvih investicija Srbija apsolutni lider kada je reč o rastu BDP-a.

Ministar je istakao i da će ovako velike kompanije, ali i one manje, uvek imati pouzdanog partnera u državi, što se najbolje pokazalo za vreme pandemije koronavirusa, kada je donet obiman Program ekonomskih mera od 5,8 milijardi dinara. Zahvaljujući donetim merama, zadržana je puna zaposlenost, a nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine je na istorijskom minimumu od 7,3%.

On se zahvalio predstavnicima kompanije NIS, koja zapošljava više od 11.000 radnika, na održanju nivoa zaposlenosti tokom pandemije koronavirusa, uz ispunjavanje svih obaveza prema državi i zaposlenima i očuvanje odgovarajućeg investicionog ritma koji će obezbediti dalji razvoj kompanije.

Mali je zaključio da je cilj države da ima takav regulatorni okvir koji će da podržava rast i razvoj privrede, jer to znači više novih radnih mesta, veće plate i bolji kvalitet života građane Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...