Zastoj u oporavku tržišta nafte

BM

IEA ocenjuje da je tempo oporavka globalne potražnje za naftom poslednjih nedelja zastao zbog slabih prerađivačkih marži, nedostatka oporavka potražnje za mlaznim gorivom i neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta, uključujući i najvećeg svetskog uvoznika nafte, Kinu.

Međunarodna energetska agencija (IEA) pridružila se horu analitičara koji ocenjuju da je tempo oporavka globalne potražnje za naftom poslednjih nedelja zastao zbog slabih prerađivačkih marži, nedostatka oporavka potražnje za mlaznim gorivom i neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta, uključujući i najvećeg svetskog uvoznika nafte, Kinu, piše Bilten NNKS

Iako IEA ne predviđa velika usporavanja potražnje u budućnosti, globalna prekomerna ponuda još uvek nije pokazala snažne znakove smanjenja, rekao je za Reuters Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i sigurnost u IEA.

"Čini se da se još uvek ne događa masovno crpljenje zaliha", rekao je Sadamori, napominjući da "ne vidimo snažan rast u preradi nafte, a mlazno gorivo je veliki problem."

Neizvesnosti oko rasta kineske ekonomije i, kao posledica toga, potražnje za naftom, ostavljaju posledice i na tržištu nafte, konstatuje zvaničnik IEA.

U svom najnovijem Izveštaju o tržištu nafte za avgust, IEA je snizila prognozu potražnje nafte za ovu godinu za 140.000 bd u odnosu na procenu iz prethodnog izveštaja. Ovo je ujedno prvo smanjenje nivoa u nekoliko meseci. IEA je sredinom avgusta očekivala da će potražnja za sirovom naftom ove godine biti 8,1 milion barela dnevno niža nego 2019. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...