Naftaški kartel OPEK+ ove nedelje dogovara novu strategiju

BM

Predstavnici velikih proizvođača nafte, okupljenih u neformalnoj organizaciji OPEK+ u sredu i četvrtak će na videokonferenciji pokušati da dogovore novu strategiju, kako bi sprečili ponovno pojeftinjenje sirove nafte jer je zbog uticaja pandemije Covida 19 potražnja za “crnim zlatom” sve manja.

Predstavnici zemalja koji čine OPEK+ - članice OPEK-a i grupa partnerskih proizvođača nafte, na čelu sa Rusijom razgovaraće u sredu i četvrtak putem videoveze, kako bi razmotrio stanje na tržištu sirove nafte.

Iako je u aprilu dogovorena strategija smanjenja ponude u početku bila uspešna, sirova nafta je poslednjih nedelja ponovno pojeftinila, pre svega zato što trgovce zabrinjava slabiji ekonomski oporavak, rasta broja novozaraženih i njegov uticaj na potražnju za naftom.

Zbog teških posledica pandemije korona virusa u nekoliko azijskih zemalja svetu će tokom ove godine trebati manje nafte nego što se procenjivalo pre mesec dana, prenosi SEEbiz saopštenje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Globalna dnevna potražnja za naftom smanjiće se ove godine za 9,5 miliona barela dnevno navedeno je juče u najnovijem mesečnom izveštaju OPEK-a. Pre mesec dana OPEK je prognozirao pad potražnje za 9,1 miliona barela dnevno.

Procena je izmenjena zbog usporavanja privredne u azijskim zemljama poput Indije, Indonezije, Tajlanda i Filipina, a koji su povezani sa rastom broja slučajeva Covida 19.

U 2021. globalna potražnja trebala bi da poraste za 6,6 miliona barela dnevno, što je 400.000 barela manje nego što je OPEK procenio u avgustu.

Članice OPEK+ odlučili su u aprilu da značajno smanje proizvodnju, kako bi izazvali poskupljenje sirove nafte, koja je pojeftinila nakon što su potražnju smanjili zatvaranje fabrika, zabrane putovanja i ograničenja u vreme pandemije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...