Rusija smanjuje zavisnost od nafte – Kuvajtu preti bankrot

J.P.

Zahvaljujući rastu rvisokotehnološkog sektora zavisnost Rusije od nafte, koja je jedan od najvećih izvoznika energenata u svetu, postaje sve manja dok se Kuvajt, koji raspolaže sa najvećim zalihama nafte, našao pred bankrotom.

Kuvajt, koji raspolaže sa najvećim zalihama nafte, našao se pred bankrotom usled pojeftinjenja “crnog zlata”, piše Blumberg, dok Sputnjik izveštava da zavisnost Rusije od nafte, koja je jedan od najvećih izvoznika energenata u svetu, postaje sve manja.

Kuvajtu, naftnom gigantu sa Bliskog istoka ponestaje novac. Blumberg piše da je ove godine izvoz nafte i gasa iz bliskoistočne monarhije pao za skoro polovinu u odnosu na 2014. godinu, kada je bio na maksimalnom nivou. Vlada je praktično iscrpela svoje likvidne aktivne, što je čini nesposobnom da pokrije deficit budžeta. Očekuje se da će on ove godine biti skoro 46 milijardi dolara.

Pored toga, situaciju u Kuvajtu pogoršava sukob između parlamenta i Vlade, čijeg premijera imenuje emir (vladar). Poslanici su odbili vladini plan o preraspodeli državnih subvencija i emisiji državnog duga.

Inače, 90 odsto budžeta Kuvajta se i dalje puni od prihoda nafte.

Klub izvoznika nafte OPEK stabilizovao je cenu nafte nakon istorijskog pada, ali 40 dolara za barel je i dalje suviše niska. Pandemija virusa korona i prelazak na obnovljive izvore energije prete da još više spuste cene energenata.

Međutim, zavisnost Rusije, jednog od najvećih izvoznika energenata u svetu od prihoda od nafte se fazno smanjuje. Ovo je izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući navode Ministarstva finansija da je njihov udeo u budžetu za prošlu godinu bio 40 odsto.

„Ta cifra, nesumnjivo, ne može nas zadovoljiti. Međutim, ta cifra ima tendenciju faznog, iako sporog, smanjenja. Za poslednjih 10-15 godina to smanjenje se vidi golim okom“, rekao je Peskov podsećajući da je Putin navodio paralelan rast visokotehnološkog sektora.

„Tokom pandemije koja je donela nove izazove, upravo je naša nauka, medicina pokazala izvanredan rezultat svetskog nivoa“, naglasio je Peskov.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...