Afera oko Alekseja Navaljnog neće ugroziti Severni tok 2

BM

Eventualne sankcije EU Rusiji zbog slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog ne mogu da se odnose na završetak gasovoda "Severni tok 2", rekla je juče nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je juče zajedničku reakciju Evropske unije na slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, sličnu onoj u slučaju trovanja Sergeja Skripalja, ali je istakla da eventualne sankcije ne mogu da se odnose na završetak gasovoda "Severni tok 2", piše FoNet.

"Verujem da imamo obavezu da uradimo sve što je moguće da se taj slučaj rasvetli. Sada ćemo poušati da to uradimo sa onim što sami raspolažemo, mada je to ograničeno. Kada saznamo više o pozadini tog slučaja, moramo pokušati da usaglasimo zajedničku reakciju Evrope, sličnu onoj iz slučaja Skripalj", rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu, prenosi Politiko.

Britanska vlada je za trovanje dvostrukog špijuna Skripalja i njegove ćerke Julije optužila Rusiju,nakon čega su 17 članica Evroske unije i SAD proterali više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je odgovorila na isti način. Evropske države su prethodnih dana osudile navodno trovanje Navaljnog i pozvale su Rusiju da otvori istragu o tome, ali za sada nije bilo ni najave eventualnih sankcija.

Nemačka kancelarka danas je jasno stavila do znanja da nijedna reakcija Evropske unije ne može da se odnosi na "Severni tok 2", čija je izgradnja pri kraju, uprkos najavljenim sankcijama SAD.

"Mislim da slučaj Navaljni ne možemo povezati sa gasovodom Severni tok i naš stav je da on mora biti završen. Iako on ima i političke imlikacije, zbog čega insistiramo i insistiraćemo na gasnom ugovoru Rusije i Ukrajine, mislim da ne bi bilo odgovarajuće da taj prevashodno ekonomski projekat vezujemo sa slučajem Navaljni", rekla je Merkel.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...