Makedonija otpočinje sa gasifikacijom naseljenih mesta

BM

Dve kompanije zainteresovane su za projekat izgradnju distributivne gasne mreže vredan 300 miliona evra u Severnoj Makedoniji.

Dve prijave za učešće stigle su do makedonskog Ministarstva ekonomije za javno-privatno partnerstvo za izgradnju, održavanje i upravljanje distributivnom mrežom prirodnog gasa u Severnoj Makedoniji. Prijave su stigle na javni poziv koji je ranije najavljen za investiciju u gasifikaciju naseljenih mesta u celoj zemlji, vrednu 300 miliona evra, prenosi esiasee.eu pisanje portala faktor.mk.

Ministarstvo nije objavilo imena zainteresovanih operatora koji ispunjavaju početne kriterijume, jer je procedura u toku. Nakon što je 10. avgusta okončano prikupljanje ponuda, slede drugi rokovi do konačnog izbora izvođača.

„Sledeća faza je evaluacija prijava učesnika, odnosno procena njihove ekonomske i finansijske sposobnosti, kao i tehničke sposobnosti u skladu sa kriterijumima navedenim u konkursnoj dokumentaciji. Po utvrđivanju sposobnosti kompanija, one će biti pozvane da učestvuju u tehničkom dijalogu”, saopštilo je ministarstvo.

U decembru 2019. godine, Vlada je odlučila da pokrene postupak dodele ugovora privatnom partneru koji će ga graditi sistema distribucije prirodnog gasa u zemlji, dok paralelno državni NER gradi glavne gasovode i interkonektivne priključke.

Za učešće u javnom pozivu, kompanije su morale imati godišnji prihod od najmanje 150 miliona evra u poslednje tri godine, a izbor bi se trebao obaviti putem konkurentnog dijaloga. Investitor bi trebao da izgradi najmanje 50 procenata mreže u gradskim opštinama i najmanje 20 procenata u ruralnim opštinama za četiri godine. Vlasti su u februaru tvrdile da je zainteresovanost potencijalnih privatnih partnera ogromna.

Kompanije koja dobije 35-godišnji ugovor imaće upravljačka prava, kao i pravo da ostvaruje prihod pružanjem usluga grejanja za javne institucije, kao i za privredni sektor i domaćinstva.

Ugovor će biti dodeljen kompaniji koja ponudi najnižu visinu naknade za priključenje krajnjim korisnicima, a kriterijum će biti iznos koncesione naknade i trajanje izgradnje. Prema odluci vlade, privatni partner će platiti za ugovor koji mu je dodelila država izdvajanjem unapred određenog procenta godišnjeg prihoda.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...