Bugari se ne plaše pooštrenih sankcija Turskom toku

J.P.

Balkanski tok će biti gotov do Nove godine, poručuju iz Rusije i Bugarske. Bulgartransgas uzima kredit za dovršetak nekoliko gasnih projekata u zemlji.

Nove, pooštrene američke sankcije neće zaustaviti gasovod Balkanski tok - krak Turskog toka, kojim će ići ruski gas ići od bugarske do srpske granice, poručuju i iz Bugarske i iz Rusije.

Izgradnja gasovoda Balkanski tok, kako uveravaju bugarske vlasti, biće završena do Nove godine, saopštio je Sputnjiku direktor Četvrtog Evropskog departmana Ministarstva inostranih spolova Rusije Jurij Pilipson.

„Izgradnja drugog kraka Turskog toka na teritoriji Bugarske ide po planu i na zahtev partnera će biti završen do 1. januara 2021. godine Premijer zemlje Bojko Borisov lično prati tok realizacije projekta, redovno vrši inspekciju objekata. Bez obzira na pandemiju virusa korone koja je još uvek aktivna, nastavljaju se pripreme za izgradnju nuklearne centrale Belene, izjavio je diplomata.

Bugarski mediji, inače, to što je američki Predstavnički dom odobrio amandmane za pooštravanje sankcija protiv gasovoda Severni tok-2 ali i Turskog toka u nacrtu budžeta za odbranu za narednu fiskalnu godinu nazivaju “glasnim šamarom“ SAD Bugarskoj.

Kako kažu, bugarski državljani i kompanije biće pod sankcijama, što je, najblaže rečeno, glasni šamar o jednoj od tema kojom se dosad hvalio kabinet premijera Bojka Borisova.

Da Sjedinjene Države nemaju razloga da nameću sankcije gasovodu Balkanski tok.rekla je i ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova.

Da podsetimo, reč je o jačanju već postojećih sankcija protiv ova dva gasovoda. Krajem decembra 2019. godine američki predsednik Donald Tramp je odobrio vojni budžet za ovu godinu, što obavezuje američku administraciju da uvede sankcije za oba projekta. Amandmanom su predviđena ograničenja za nerezidente koji pomažu u prodaji, zakupu ili isporuci brodova za postavljanje cevi namenjenih izgradnji Severnog toka-2 i Turskog toka.

Ono što bi, eventualno, moglo da utiče na brzinu završetka bugarske deonice Turskog toka je to što Bulgartransgas, kompanija koja gradi ovaj gasovod od turske do srpske granice, traži pozajmicu za završetak radova.

Početkom prošlog meseca Bulgartransgas je započeo postupak za dobijanje kredita do 400 miliona evra sa rokom otplate do šest godina. Treba reći, takođe, da nije cela ova suma namenjena za Bugarski tok. Sredstva treba da budu iskorišćena za još neke ključne projekte, poput izgradnje gasne interkonekcije Bugarska-Srbija, proširenja skladišta gasa u Čirenu i prenosne mreže.

Iz Bulgartransgasa ističu da će svi ovi projekti doprineti diversifikaciji izvora energije, povećanju bezbednosti isporuka i boljem pozicioniranju zemlje kao centra za distribuciju gasa u regionu.

Uz napomenu da će, ako se obezbedi povoljniji kredit, Bulgartransgaz biti u mogućnosti da smanji troškove gradnje Balkanskog toka - kako ranom otplatom dela iznosa izvođača, tako i nižim troškovima finansiranja.

„Ovaj kredit uzimamo kao korporativni, a ne projektni zajam - samo za projekat Balkanski tok. Nadam se da će interesovanje banaka i drugih finansijskih institucija biti ozbiljno kako bismo ovaj finansijski resurs mogli da koristimo za ostale naše projekte vezane za širenje mreže, koja se nalazi na teritoriji Bugarske, i nadamo se da ćemo završiti sve predinvesticijske studije. u vezi sa proširenjem skladišta gasa u Chirenu i sledeće godine da se krene u red samog širenja, kao i za interkonektor Bugarska-Srbija”, objasnio je Vladimir Malinov, izvršni direktor Bulgartransgasa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...