Pandemija korona virusa odložila Kongres Svetskog naftnog saveta

BILTEN NNKS-WPC

Odlaganje Kongresa Svetskog naftnog saveta planiranog za 2020. godinu je bila najrazboritija odluka Usled posledica izazvanih pandemijom korona virusa, među kojim su i velike turbulencije na naftnom i gasnom tržištu, kaže Tor Fjaeran, predsednik Svetskog naftnog saveta u intervjuu za Kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Usled posledica izazvanih pandemijom korona virusa, među kojim su i velike turbulencije na naftnom i gasnom tržištu odlaganje 23. Kongresa Svetskog naftnog saveta planiranog za 2020. godinu je bila najrazboritija odluka. Prvi čovek ove globalne organizacije, Tor Fjaeran, u razgovoru za Kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (BILTEN NNKS-WPC) govorio je o tome koliko je odlaganje bila teška odluka, kako su reagovali članovi, ali i kakve bi mogle da budu promene u programu narednog kongresa.

Odlaganje Kongresa Svetskog naftnog saveta planiranog za 2020. godinu za 2021. nesumnjivo je bolna odluka. Kako su reagovali članovi WPC-a i planirate li neke aktivnosti koje se mogu održati onlajn tokom ove i naredne godine?

Odluka Izvršnog odbora Svetskog naftnog saveta i Organizacionog odbora 23. Kongresa Svetskog naftnog saveta doneta je nakon pažljivih rasprava i razgovora sa zainteresovanim stranama.

Svesni smo izazovne situacije s kojom se trenutno suočavaju svi učesnici kongresa, bilo da su sponzori, izlagači, partneri, govornici ili delegati. U tim okolnostima, smatramo da je odlaganje Kongresa za sledeću godinu bio najrazboritiji pristup za obezbeđivanje sigurnog i uspešnog dijaloga sa učesnicima koji dolaze iz celog sveta.

Posledice COVID-19, uključujući brigu o zdravlju i sigurnosti, kao i ograničenja putovanja, učinile su da organizacija ovako globalnog događaja bude veliki izazov. Prelazak na decembar 2021. godine omogućava bolje međunarodno učešće i angažman, posebno s obzirom na dramatično smanjenje tržišta i cena naših proizvoda koji utiču na finansijsku situaciju u svim sektorima naše industrije.

Naši članovi su podržali ovakav stav što je potvrda da je ovo bila jedina moguća odluka s obzirom na globalnu situaciju sa COVID-19.

Planiramo da nastavimo dijalog sa našim članovima, industrijom i zainteresovanim stranama kroz redovne kontakte i virtuelnu saradnju, kao što su nedavne stručne radionice koje su održane.

Očekuje se da će već objavljeni program Kongresa biti izmenjen. Koje će teme po Vašem mišljenju dominirati na sledećem Kongresu?

Verujemo da će odlaganje imati ograničen uticaj na naš tehnički program (Fora i okrugli stolovi), ali neka prilagođavanja će biti neophodna kako bi se predstavila situacija na kraju 2021.

Program na visokom nivou će sadržati globalna pitanja energetskog konteksta u vreme Kongresa. Nadamo se da će do tada svet oporaviti od pandemije i da će se rast vratiti na energetska tržišta.

Naš fokus na visokom nivou će verovatno biti usmeren na energetsku tranziciju, klimatske promene, geopolitiku, inovacije i tehnologiju, percepciju industrije i našu sposobnost privlačenja talenata.

U okolnostima nepovoljnog globalnog ekonomskog okruženja, da li očekujete skromniji Kongres ili čak odlaganje?

Uvek ćemo morati da prilagodimo Kongres stvarnosti naše industrije i društva. Trenutno je situacija veoma zahtevna sa smanjenom potražnjom za proizvodima naše industruje i teškom finansijskom situacijom u celom sektoru. To će se, takođe, osećati i u vreme kada se Kongres bude održavao, krajem 2021. i u skladu sa tim ćemo i donositi odluke.

I na kraju, mislite li da će istraživanje i proizvodnja pretrpeti najveći udarac od pandemije? Da li očekujete cene nafte od 100 dolara za barel u 2021?

Uvek je teško predvideti cene nafte, a dešavanja poslednjih meseci su to jasno pokazala. Niko nije mogao da prognozira dramatičan pad potražnje zbog posledica uzrokovanih pandemijom. A, na to se nadovezalo i tržišni rat koji je dramatično povećao ponudu u situaciji  kada je tražnja već bila smanjena. Trenutno je potražnja mala i vlada neizvesnost kada i i kako će se svetska ekonomija oporaviti i tražnja vratiti u normalu.

Biografija

Tor Fjaeran radi za kompaniju Statoil kao Rukovodilac za investicije. Takođe je i predsednik Svetskog naftnog saveta. Prethodno je radio na različitim tehničkim i rukovodećim pozicijama u kompaniji Statoil u koju je došao 1980.

Pre povratka u sedište korporacije u Stavanger u 2013. godini, bio je potpredsednik za Bliski Istok i Aziju, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj Norveške, viši potpredsednik korporacije za životnu sredinu i klimu i predsednik direktor za kompaniju Statoil u Indoneziji. Dugi niz godina je bio angažovan za pitanja nafte i gasa u Norveškoj i na međunarodnom nivou, za pitanja politike Arktika, i bio je član „Stručnog odbora za politiku Arktika” koju je ustanovio norveški ministar spoljnih poslova. On je takođe nekoliko godina predsedavao Odborima za politiku industrije, istraživanje i životnu sredinu u Udruženje norveške nafte i gasa, bio je član Izvršnog odbora IPIECA (Međunarodno udruženje naftne industrije za očuvanje životne sredine) i bio je predsednik Poslovnog saveta Norveška-Indonezija.

Tor Fjaeran je magistar geologije sa Univerziteta u Bergenu, Norveška, gde je diplomirao 1980. godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...