Gasovod Jamal će i dalje transportovati ruski gas

J.P.

Rusija će nastaviti da pumpa gas u Evropu gasovodom Jamal, iako je Sporazum o tranzitu prirodnog gasa između Rusije i ove zemlje istekao 17. maja.

Gasovodom Jamal (Yamal)-Evropa kroz Poljsku nastaviće da “teče” ruski gas iako je Sporazum o tranzitu prirodnog gasa između Rusije i ove zemlje iz 1990. godine istekao 17. maja.

Poljski političari su, da podsetimo, u više navrata isticali da neće produžiti ovaj sporazum i da će ubuduće umesto ruskog gasa kupovati američki LNG gas. Ekonomija, međutim, funkcioniše po drugim principima.

Poljski operater gasovodne mreže Gaz-System počeo je, naime, od istekao ugovora sa ruskim Gaspromom da putem aukcija prodaje kapacitet na gasovodu Jamal. Rezultati aukcije u maju pokazali su da je za juni rezervirano oko 92% kapaciteta, a otprilike 80% za kvartal koji počinje 1. jula, piše Bilten Nedelja.

Na osnovu podataka koje su objavljeni u ponedeljak, da su izvoznici gasa rezervisali 90% kapaciteta poljske deonice gasovoda Jamal u periodu od 1. oktorba ove do 30. septembra 2021. godine nameće se zaključak da će ruski gas i dalje teći ovim gasovodom.

Iz Gaz-Systema nisu želeli da agenciji Reuters otkriju imena kompanija koje su rezervisale kapacitet. Ni iz Gasproma u ponedeljak nisu odgovorili na zahtev za komentarom ali, ovi podaci sugerišu da će Rusija nastaviti da pumpa gas u Evropu i preko ove veze.

 Gasovod Jamal ima godišnji kapacitet od 33 milijarde kubnih metara u Poljskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...