Danci odobrili završetak Severnog toka 2 u svojim vodama

BM

Najveći protivnik izgradnje gasovoda „Severnog toka 2“ – Danska dala je zeleno svetlo za njegov završetak u svojim teritorijalnim vodama.

Danska energetska agencija (DEA) dala je dozvolu kompaniji „Nord Strim 2“ da završi izgradnju „Severnog toka 2“ u svojim vodama, navodi se u saopštenju agencije koje prenosi Sputnik.

Agencija je dala dozvolu za nastavak radova na gasovodu, uz korišćenje brodova koji se mogu usidravati. Do sada je tokom izvođenja radova u vodama kraljevine bilo dozvoljeno da se koriste samo brodove sa sistemom dinamičkog pozicioniranja.

U tekstu se navodi da će se preostali deo radova izvoditi van područja, gde su postavljeni strogi ekološki zahtevi. S tim u vezi, moguće je koristiti manje opasnu opremu po ekologiju, uključujući brodove sa sistemom za usidravanje.

Podsetimo, ranije je Danska zabranila da se prilikom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ koriste usidrena plovila, jer bi sidra mogla zakačiti neeksplodiranu municiju koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora.

Izgradnju „Severnog toka 2“ mogli bi završiti brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja i barža „Fortuna“ kompanije „MRTS“, koja nema takav sistem. Oba broda trenutno se nalaze u luci „Mukran“, logističkom terminalu „Severnog toka 2“.

Rad na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ obustavljen je nakon što je Amerika krajem prošle godine usvojila budžet za odbranu, koji uključuje i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u gradnji „Severnog toka“. Nako toga je švajcarska kompanije „Olsiz“ prekinula sa polaganjem cevi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...