Rekordni pad potrošnje gasa i nafte u svetu

BM

Posle rekordne potražnje za gasom prošle godine, kada je ovaj energent, prema statistici Britiš Petroleuma dostigao skoro četvrtinu svetskog energetskog miksa Međunarodna agencija za energiju ističe da će globalna potrošnja prirodnog gasa ove godine zabeležiti najveći pad u istorij. Isto vrednuju i pad potrošnje nafte.

Britanski energetski gigant Britiš Petroleum (BP) objavio je u svom autoritativnom Statističkom pregledu svetske energije za 2019. godinu da je potrošnja gasa dostigla skoro četvrtinu svetskog energetskog miksa, piše Bilten Nedelja Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Statistika BPća kaže da je prošle godine globalna potrošnja nafte porasla za 0,9%, odnosno 900.000 barela dnevno, a udeo prirodnog gasa u energetskom miksu dostigao rekordnih 24,2%.

Ostali ključni podaci iz izveštaja dostupni su na  https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2019-full-report.pdf

  • Potrošnja primarne energije porasla je za 1,3% u 2019. godini, što je manje od polovine rasta u 2018.
  • Emisije ugljenika iz upotrebe energije porasle su za 0,5% u 2019. godini, što je preko četiri puta manje od rasta (2,1%) u 2018. godini
  • Potrošnja prirodnog gasa povećana za 2%
  • Obnovljiva energija doprinela je sa preko 40% rastu proizvodnje primarne energije u svetu.
  • Udeo primarne energije iz uglja pao je na najniži nivo u 16 godina od 27%
  • Ugalj je i dalje bio najveći izvor proizvodnje električne energije, sa preko 36% globala
  • Kina je doprinela sa više od tri četvrtine neto globalnog rasta energije, dok su SAD i Nemačka zabeležile najveći pad.

Ove godine rekordni pad potrošnje gasa

Globalna potrošnja prirodnog gasa zabeležiće u 2020. najveći pad u istorij, zbog posledica pandemije coronavirusa i vrlo blage zime na severnoj hemisferi, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom Godišnjem pregledu.

IEA očekuje da će ove godine potrošnja gasa u svetu pasti za 4%, odnosno za 150 milijardi kubnih metara (bcm), na 3,850 bilijardi kubika - dvostruko više od pada nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

"Očekuje se da će se globalna potražnja za prirodnim gasom postepeno oporaviti u naredne dve godine, ali to ne znači da će se brzo vratiti u na uobičajene nivoe, zbog dugotrajnih posledica po rast koji će ostaviti covid", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Agencija, naime, predviđa pad od 75 bcm godišnje potražnje do 2025. - što je isti iznos kao porast globalne potražnje zabeležen u 2019. godini.

Opala i potražnja za naftom

Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju, takođe, komentarišu da će potražnja za naftom u svetu ove godine u odnosu na prethodnu opasti za 8,1 miliona barela dnevno (Mbd), što nikada u istoriji nije zabeleženo. Tokom 2021. očekuju oporavak za 5,7 mbd , navedeno je u u junskom Pregledu naftnog tržišta IEA. Smanjena isporuka avio goriva i kerozina uticaće na ukupnu potražnju za naftom do najmanje 2022.

IEA, doduše, u junskom izveštaju povećava za 500.000 barela na dan prognozu potrošnje nafte u ovoj godini u odnosu na majski izveštaj, na 91,7 Mbd, zbog snažnijih isporuka nego što se očekivalo sa izlaskom iz pandemije u Kini i na nekim drugim tržištima.

Globalna prerada nafte u aprilu je opala za 6,6 Mbd u odnosu na mart, na samo 68,8 Mbd, odnosno za 12,3 Mbd u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u maju je smanjena za dodatnih 1 Mbd.

„Veliki rast zaliha derivata postavlja scenu za podmuklo okruženje marži za blisku budućnost“, konstatuje IEA.

Podaci OECD-a za april pokazuju da su zalihe nafte porasle za 148,7 Mb na 3.137 Mb i bile su 208,3 Mb iznad petogodišnjeg proseka.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...