Srbija može isporučiti Federaciji BiH i veće količine gasa

BM

Direktor “Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je juče na Palama da Srbija može isporučiti Federaciji BiH i veće količine gasa i najavio da će do kraja godine projekat “Balkanski tok” biti “doveden do kraja”, a za kraj godine početak projekta gasovoda Niš - Dimitrovgrad – Sofija.

Srbija može da isporuči Federaciji BiH (FBiH) veće količine prirodnog gasa, ako joj je potrebno.

"Sve što bude trebalo FBiH kada je reč o snabdevanju gasom, a treba ili može da dođe iz Srbije, to će biti ispunjeno i urađeno", izjavio je Bajatović novinarima nakon otvaranja nove poslovne zgrade preduzeća "Gas-promet" Pale.

Bajatović je, prema pisanju Srne objasnio da se sada u FBiH godišnje isporučuje 350 miliona metara kubnih gasa, a da neće biti problema da joj se obezbedi i veća količina.

Govoreći o "Balkanskom toku", odnosno o gasovodu kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, Bajatović je podsetio da su do kraja decembra prošle godine položene sve velike cevi, a da se trenutno završavaju nadzorni objekti.

"Što se tiče Srbije, mi ćemo do kraja godine u potpunosti biti spremni da taj projekat dovedemo do kraja. Finansijska konstrukcija je rešena", rekao je Bajatović  naglašavajući da je Srbija spremna da transportuje pune količine gasa.

Prema njegovim rečima, ne postoje nikakva politička pitanja koja bi sprečila završetak projekata "Balkanskog toka", odnosno, uređeni su odnosi kako će biti transportovan gas, njegov kvalitet, a usaglašene su i tačke spajanja sa Bugarskom i Mađarskom.

Bajatović je naveo da će "Srbijagas" preuzimati gas na tri mesta - kod Paraćina, Beograda i kod Gospođinaca u Vojvodini. Sva tri odvoda se rade, a kompresorska stanica će biti završena do kraja oktobra.

Najavljujući da će uskoro početi još jedan projekat u Srbiji Bajatović je rekao da je reč o gasovodu Beograd - Valjevo, koji će značajno rasteretiti pravac prema Sarajevu.

"Ko god bude htio da dobije gas iz Srbije moćiće to i da uradi", rekao je Bajatović i najavio za kraj godine početak projekta gasovoda Niš - Dimitrovgrad - Sofija.

"Kada bude u funkciji 'Balkanski tok', čime će se stvoriti novi putevi snabdevanja, a verovatno i novi trgovci na tržištu, trebalo bi da budu znatno niže cene gasa", kaže Bajatović.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...