Naftne bušotine kod Subotice u skladu sa zakonom

BM

Sve aktivnosti na istražnim radovima koje NIS vrši u Ludoškoj ulici na Paliću obavljaju u skladu sa u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, rekao je Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku na današnjem okruglom stolu o naftnim bušotinama kod Subotice. NIS je spreman na dijalog sa meštanima koji se obrate kompaniji, poručili sui z NIS-a.

U Subotici je danas održan okrugli sto pod nazivom „Naftne bušotine na Paliću”, koji je organizovala nevladina organizacija Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). Skup je organizovan povodom istražnih radova koje NIS vrši u Ludoškoj ulici na Paliću. Na skupu su, pored dela meštana Ludoške ulice, učestvovali predstavnici NIS-a, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, Službe za zaštitu životne sredine Grada Subotice, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i više nevladinih organizacija.

Zoltan Miković, meštanin Palića, izneo je primedbe na radove NIS-a, odnosno na buku i prašinu tokom bušenja i dodao da nije bio obavešten da će radovi početi nedaleko od njegove kuće.

Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, rekao je na skupu da NIS ima svu potrebnu dokumentaciju, sve neophodne saglasnosti i da je sve u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

“Što se tiče Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, NIS ima svu potrebnu dokumentaciju, sve neophodne saglasnosti i sve je u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. To je na nama bilo, da utvrdimo da li se radi sve u skladu sa zakonom i u principu NIS ima svu potrebnu neophodnu dokumentaciju. Naš inspektor izašao je 11. maja na teren, NIS je posedovao dokumentaciju, imao je par formalnih propusta. Inspektor je obustavio radove 11. maja i uputio zahtev NIS-u da dostavi dodatnu dokumentaciju. NIS je to uradio i dato im je odobrenje za nastavak istražnih radova, s tim, što će sledeće nedelje ići naš inspektori u dodatni inspekcijski nadzor i utvrditi to na licu mesta. Što se tiče žalbi građana, Pokrajinski sekretarijat nije dobio nikakvu žalbu građana u prethodnom periodu”, rekao je Igić.

Žia Reh, šef Službe za zašttiitu životne sredine Grada Subotice, naveo je da je gradska uprava omogućila uvid građanima u projekat putem svog sajta u 2019. godini i da tada nije bilo primedbi.

“Što se tiče procene uticaja na životnu sredinu, ovaj tip projekata nije u nadležnosti lokalne samouprave i rađena je kod Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Treba napomenuti da je studija bila kod nas i da smo organizovali javni uvid, imajući u vidu da je javna rasprava bila u Novom Sadu, tako da je u našim prostorijama studija bila izložena krajem oktobra i početkom novembra 2019. u trajanju od mesec dana. Nije bilo primedbi gradjana na studiju, dobili smo i informaciiju od Pokrajinskog sekretarijata da je studija dobila saglasnost na osnovu ocene tehničke komisije i sve ove inforrmacije su objavljene na sajtu grada Subotice”, navo je Reh.

Srđan Dragišić, direktor Tehničkog departmana NIS-a, rekao je na skupu da je NIS spreman na dijalog sa meštanima koji se obrate kompaniji, kao i da se sve aktivnosti obavljaju u skladu sa zakonom.

“NIS na svim svojim projektima, pa tako i na ovom na Paliću, koristi najsavremeniju tehnologiju, ljudi i životna sredina su potpuno bezbedni i zaštićeni i sve svoje aktivnosti realizujemo isključivo u skladu sa zakonima Republike Srbije i tako će biti i u narednom periodu. Danas smo došli, odazvali smo se na poziv, da vidimo koji su sledeći koraci, kako ćemo našu partnersku saradnju da dovedemo na još viši nivo”, rekao je Dragišić.

Sa druge strane, predstavnici nevladinih organizacija su ponovili optužbe na račun NIS-a, koje se tiču buke pri radovima i blizine bušotina pojedinim stambenim objektima. Takođe, oni su kritikovali zakone koji regulišu ovu oblast i nadležne državne organe tvrdeći da favorizuju velike kompanije na račun građana.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...