Severnog tok 2 startuje pre Nove godine

BM

Gasprom najavljuje puštanje u pogon Severnog toka 2 do kraja godine. Amerika zapretila novim sankcijama protiv ovog gasovoda.

Rusija veruje da će projekt gasovoda Severni tok 2 biti završen i da njegova sudbina, uprkos teškim okolnostima, nije pod znakom pitanja, izjavio je Vladimir Čizov, ambasador Rusije pri Evropskoj uniji, piše ruska novinska agencija TASS.

Gasovod je gotovo završen, iako je švajcarska firma Olsiz (Allseas), koja je bila zadužena za polaganje poslednje sekcije sevi zbog američkih pritisaka prekinula radove. Te će radove završiti Gasprom i druge ruske firme.

Uz to, u toku su i sudski procesi, koji su pokrenuti kako bi se ublažile pojedine odredbe evropskih propisa o gasnom tržištu, koje za sada omogućavaju Gaspromu korištenje tek polovine ukupnih kapaciteta budućeg gasovoda.

U svakom slučaju, Gasprom očekuje da gasovod treba da bude u pogonu do kraja 2020. godine.

Amerika zapretila novim sankcijama

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv Severnog toka 2, piše Sputnjik.

„Nove sankcije podržavaju obe strane. Uprkos predizbornoj kampanji, usvajanje zakona može biti brzo završeno“, izjavio je Grenel u intervjuu za Handelsblat.

Grenel je objasnio da je cilj potencijalnih sankcija  da se spreči puštanje gasovoda u rad ne precizirajući na koji način će to biti realizovano. Pretpostavlja se da bi jedan od načina moglo biti kažnjavanje kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Grenel, inače, uskoro odlazi sa mesta američkog ambasadora u Berlinu, a važi za čoveka koji je krajnje lojalan Donaldu Trampu.

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turskog toka. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode, odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtevima SAD.

SAD se od globalne sile pretvorile u ucenjivača

Pod američkim sankcijama već se nalazi pola sveta, ali ni Rusija ni Kina, čak ni male zemlje neće se menjati zbog Vašingtona, izjavio je predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, komentarišući američkim sankcijama ruskom gasovodu.

„Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel potvrdio je planove Vašingtona da uvede nove sankcije projektu Severni tok 2. Mere su, navodno, već odobrile obe partije američkog Kongresa i to bez obzira na aktuelnu predsedničku predizbornu kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama“, napisao je senator na svojoj stranici na Fejsbuku.

Znajući uobičajeni intenzitet međustranačkih sukoba u ovom periodu, može se reći da rusofobija čini čuda, smatra parlamentarac.

„Ali kuriozitet izjava političara bila je da je još u februaru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji američki ministar energetike uveravao partnere da Rusija neće biti u stanju da dovrši Severni tok 2 u uslovima američkih sankcija, jer nema potrebnu tehnologiju. Trenutne pretnje sankcijama svedoče o tome da Amerikanci i dalje veruju u nas, više nego bilo ko drugi“, istakao je senator.

Prema njegovim rečima, deprimira drugo ─ brza degradacija Amerike od globalne sile, koja je davala ton u formiranju svetskih ekonomskih institucija, u „agresivnog pohlepnog diktatora, kome u arsenalu nije ostalo ništa, osim sankcija“. Zato što ove ekonomske represije ne postižu postavljene ciljeve ─ promenu ponašanja zemalja, naglasio je Kosačov.

„Čak ni mala Kuba se ne menja kako bi udovoljila svom ogromnom susedu. Tim pre to neće raditi ni Kina ili Rusija, iako se pod američkim sankcijama sada nalazi više od polovine svetskog stanovništva. To znači da cilj nije pritisak, već sama šteta“, objasnio je Kosačov.

Istovremeno, senator je napomenuo da se nanošenje značajne ekonomske štete u cilju potčinjavanja sopstvenoj ideologiji ne razlikuje mnogo od „klasičnog“ terorizma. Sjedinjene Američke Države pretvorile su se u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici.

Prema rečima Kosačova, intenziviranje agresivnog ponašanja SAD odvija se u svetlu poziva mnogih autoritativnih političara, uključujući generalnog sekretara UN, da zaustave sankcionu aktivnosti, s obzirom na potrebu suzbijanja zajedničke virusne pretnje.

„Ovo je važno i za Evropu, koja takođe mora da obnovi svoju ekonomiju, zbog čega je potreba za smanjenjem troškova proizvodnje i socijalnih rashoda veoma aktuelna. Ali cilj Sjedinjenih Američkih Država nije da pomogne svojim partnerima, već da po svaku cenu prodaju svoj skupi gas“, istakao je političar.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...