Rusija zabranila uvoz naftnih derivata

BM

Vlada Rusije uvela zabranu uvoza goriva da bi osigurala energetsku bezbednost zemlje i stabilizovala situacija na domaćem tržištu goriva.

Vlada Rusije je do 1. oktobra 2020. uvela privremenu zabranu uvoza benzina, dizel goriva i kerozina, kao i nekih drugih vrsta goriva, navodi se u saopštenju vlade koje prenosi Sputnik.

„Da bi se osigurala energetska bezbednost Ruske Federacije i stabilizovala situacija na domaćem tržištu goriva, Vlada Rusije odlučila je da se od dana stupanja na snagu ove odluke do 1. oktobra 2020. godine uspostavi privremena zabrana uvoza goriva u Rusku Federaciju prema spisku, navedenom u dodatku“, piše u dokumentu.

Na spisku se nalaze benzin za automobile, dizel gorivo, kerozin, gorivo za brodove i lož ulja.

Trajanje odluke može se izmeniti do 15. jula 2020. godine, dodaje se u dokumentu.  

Kako je početkom aprila izjavio predsednik Odbora za energetiku Državne dume Rusije Pavel Zavaljni, Rusija proizvodi mnogo više goriva nego što troši.

Pri tome cene goriva ne zavise direktno od vrednosti nafte na svetskom tržištu, to jest, unutrašnje tržište zaštićeno je od spoljne situacije sa cenama, bez obzira da li su visoke ili niske.

Dve trećine cene goriva i maziva čine porezi i akcize, uključujući akcize na gorivo koje idu u regionalne fondove za puteve.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...