Gastrans dobio saglasnost na pravila o radu transportnog sistema

BM

AERS dao saglasnost na Pravila o radu transportnog sistema za prirodni gas Gastransu d.o.o. Novi Sad.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 15. maja 2020. godine doneo odluku o davanju saglasnosti na Pravila o radu transportnog sistema za prirodni gas Gastrans d.o.o. Novi Sad, kojima se uređuju odnosi između operatora i korisnika transportnog sistema, koji će ići kroz Republiku Srbiju i biti povezivan na bugarski i mađarski nacionalni gasovodni sistem, objavljeno je na sajtu AERS-a.

Predlog ovih Pravila dostavljen je 13. aprila 2020. godine Agenciji za energetiku Republike Srbije radi pribavljanja saglasnosti. Pre toga, Gastrans d.o.o. je predlog Pravila o radu transportnog sistema stavio na javnu raspravu, koja je održana u periodu od 10. septembra do 10. oktobra 2019. godine. Nakon završetka javne rasprave pojedine odredbe pravila su korigovane sa ciljem da se usklade sa Zakonom, Konačnim aktom o izuzeću, odredbama mrežnih pravila EU za koje se Srbija kao članica Energetske zajednice obavezala da će ih primeniti, kao i sa komentarima koji su pristigli tokom javne rasprave.

Ovim Pravilima se prava i obaveze operatora transportnog sistema i korisnika uređuju tako da se omogući racionalan razvoj i efikasno korišćenje sistema, kao i slobodan pristup i ravnopravan položaj korisnika sistema. Osnovna pitanja koja su uređena pravilima su: pristup transportnom sistemu, raspodela kapaciteta na ulaznim i izlaznim tačkama sistema (za vremenske periode do godinu dana), rad, održavanje i razvoj transportnog sistema, izveštavanje i objavljivanje podataka.

Gastrans d.o.o. ima obavezu da ova Pravila objavi na svojoj internet stranici.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...