Rokfeleri beže od naftnog biznisa

BM

Porodica Rokfeler obogatila se u poslovima sa naftom, a sada se bogati jer se okrenula obnovljivim izvorima energije.

Bio je to pametan financijski potez članova porodice Rokfeler (Rockefeller) kada su se pre pet godina odrekli ulaganja u fosilna goriva, zbog uticaja sagorevanja nafte i gasa na klimatske promene. Fond braće Rokfeler u iznosu od 1,1 milijarde dolara, koji je uglavnom bez nafte i gasa – nadmašio je finansijske pokazatelje, piše Vašington post a prenosi Euractiv.hr.

Stefan B. Hajnc (Stefphen B. Heintz), predsednik Fonda braće Rokfeler rekao je da ovi finansijski rezultati treba da podstaknu one koji se protive ulaganju u održive industrije. U vreme kada su napravili taj preokret, 2014. godine, svi su to smatrali simboličnom gestom za borbu protiv klimatskih promena, a onda je to preraslo u “celi pokret”.

To je pomalo neobično za porodicu koja je istorijski bila povezana sa industrijom nafte. Džon D. Rokfeler (John D. Rockefeller) je stvorio carstvo Standard Oil pre 150 godina i time je postao najbogatiji Amerikanac. Sudski postupak protiv monopola firmi iz 1911. doveo je do stvaranja manjih kompanija koje su postale Ekson Mobil (Exxon Mobil), Amoko (Amoco) i Ševron (Chevron).

Fond braće Rokfeler, koji je osnovalo pet sinova Džona Rokfelera, bio je zainteresovan za temu globalnog zagrevanja od 1986. godine, ali je svoju pažnju oštrije usmerio na održivi razvoj od 2005. godine. Sada fond ulaže oko 15 miliona dolara godišnje u investicije koje podržavaju rešenja za klimatske promene širom sveta.

Zbog toga što je promenio svoju strategiju ulaganja, Fond je smanjio svoje investicije firmama koje se bave fosilnim gorivima sa oko sedam odsto u 2014. na današnjih manje od jednog procenta. Do marta su povećali ulaganje na 178,2 miliona dolara, u skladu sa misijom fonda, koja uključuju:

  • obnovljive izvore energije u Africi,
  • stambena rešenja za radnu snagu u SAD,
  • usluge za siromašne u Indiji i Latinskoj Americi,
  • kontrolu zagađenja u Evropi.

Istovremeno, imovina fonda rasla je po godišnjoj prosečnoj stopi od 7,76 odsto tokom petogodišnjeg perioda, koji je završilo 31. decembra 2019. godine.

Valerija Rokfeler (Valerie Rockefeller), predsednica Nadzornog odbora Fonda, veruje da bi njen pra-praded Rokfeler odobrio to, jer je i on sam tokom svog života mnogo ulagao u obrazovanje, medicinska istraživanja, javno zdravstvo i dobrotvorne svrhe. Firma Agiliti (Agility) dobila je zadatak upravljanja računom zadužbine Fonda braće Rokfeler. Uputstvo je bilo da se račun odvoji od zaliha fosilnih goriva, a da se ne umanje prinosi fonda i ne prouzrokuje nestabilnost. Valerije Rokfeler rekla je da je oko 15 odsto zaduženja posvećeno projektima kao što su tehnologija čiste energije i održiva upotreba vode.

U poslednjih pet godina mnoge druge filantropske organizacije počele su slediti isti primer, pa je obim investicija samo rastao. Pavel Molčanov, analitičar iz investicijsku formu Rejmond Džejms (Raymond James) smatra da je promena podcenjena. Kako kaže, 26 odsto cele američke profesionalno vođene imovine vredne 12 milijardi dolara pokriveno je nekom vrstom investicionih ograničenja, što je tri puta više nego 2012. godine. U okviru tih 12 milijardi dolara, najveći deo, čak tri milijarde dolara, usmereno je na klimu.

Promene koje su se događale na naftnim tržištima poput one iz 2014. godine, kada su se cene po barelu prepolovile i dovele do bankrota nekih firmi, poput giganta Peabodija, nisu naškodile Fondu. Nisu naškodila ni sadašnja negativna kretanja na tržištu zbog pandemije korona virusa u trenutku kada je pala potražnja za sirovom naftom, kada su rezervoari prepuni, a cene naglo padaju.

Džim Kramer (Jim Cramer), televizijski voditelj na CNBC-u i bivši investicioni menadžer, ove je godine velike naftne kompanije proglasio lošim ulaganjima.

“Završimo s fosilnim gorivim”, rekao Kramer poredeći firme za fosilna goriva sa zalihama duvana koje mnogi investitori, uključujući penzione fondove, nisu želeli kupiti. Velike naftne kompanije, “možda su na pogrešnoj strani istorije”, zaključio je Kramer.

Primeri su to koje su počele pratiti i velike kompanije, poput BlekRoka (BlackRocka) koji upravlja sa sedam milijardi dolara. U januaru je direktor Lari (Larry) Fink najavio da će napustiti neke investicije povezane s ugljom i preorijentisati finansije na održivi razvoj.

Direktori fonda veruju da su za uspjeh Rokefelerovih zaslužna dobra sreća i pametna ulaganja. Ipak, činjenica je da se tržište energije menja i postaje nepopularno baviti se ugljem i naftom. Sad to još samo treba dokazati i drugim igračima, koji i dalje ulažu i muče se oko računica iz “prljavih izvora”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...