NOVI POTPIS SA RUSIMA

Jelica Putniković

Sergej Šojgu dolazi da još jednom dobije potvrdu da će posle izbora biti ratifikovan srpsko-ruski energetski sporazum. Srpski političari se složili oko odgovora?

Na rusko insistiranje Srbija će i pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. maj, sa predstavnicima Gazproma potpisati dokument koji će biti garant ugovoru o osnivanju zajedničke firme ruskog gasnog giganta i Srbijagasa. Finalni dogovor oko ovog novog parafa u rusko–srpskom energetskom aranžmanu biće dogovoren tokom posete ruske delegacije, koja sutra stiže u Beograd.

U Ambasadi Rusije u Beogradu Balkanmagazinu je potvrđeno da će u Beograd sutra doputovati Sergej Šojgu, ministar za vanredne situacije i kopredsednik Mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije. Ko će, konkretno, još doputovati - zvaničnih informacija nema ali je Balkanmagazinu potvrđeno da će u visokoj ruskoj delegaciji biti i predstavnici Gazproma. Rusi će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, kako bi još jednom od srpskih političara dobili potvrdu da će posle izbora biti ratifikovan međudržavni energetski sporazum sa Rusijom.

"Rusi u svakom slučaju dolaze da se konkretno dogovore o daljim koracima i da nešto potpišu oko gasovoda Južni tok pre 25. maja, kada je krajnji rok da se formira zajedničko preduzeće Gazproma i Srbijagasa", kaže izvor Balkanmagazina koji je, inače, učestvovao i u pripremama za dosadašnje parafiranje naftno-gasnih sporazuma u Kremlju i Beogradu.

Dolazak u Beograd baš ovog vikenda ne treba da čudi jer predsednik Gazproma Aleksej Miler danas je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u poseti Libiji gde pregovaraju o učešću italijanskog Enija i Gazproma u projektu gradnje gasovoda od Libije do Sicilije. Putin će iz Libije otići do Sardinije, gde će se sresti sa Silviom Berluskonijem, pobednikom upravo završenih parlamentarnih izbora u Italiji.

Tokom ove nedelje Miler se sastao sa mađarskim ministrom finansija dr Janoš Verešom, a o gradnji gasovoda Južni tok razgovarao je i sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Otpočinjući pregovore sa Slovencima, Rusi šalju poruku austrijskom OMV-u da ne preteruje sa zalaganjem za gasovod Nabuko. Sagovornici Balkanmagazina kažu da je i iznenadni dolazak Rusa u Beograd zapravo novo upozorenje. Srbija pre izbora mora pružiti nove garancije da će ratifikovati međudržavni sporazum i Gazpromu u paketu prodati NIS ili će gasovod Južni tok ići u Mađarsku preko Rumunije.

Sagovornici Balkanmagazina kažu da su se DS i DSS već dogovorili o tome da pozitivno odgovore na ovaj zahtev Moskve. Kako se to dogodilo? Saznajemo takodje, da će dokument koji se ovog vikenda potpisuje u Beogradu - umesto ratifikacije aranžmana sa Gazpromom, biti pandan dokumentu koji će, umesto Sporazuma o pridruživanju sa EU, Srbija uskoro potpisati u Lisabonu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...