Posle naftnog svet pred „gasnim ratom“

BM

Posle rata cenama „crnog zlata“ na pomolu je cenovni rat u trgovini „plavim energentom” - ako Katar odluči da pojeftini svoj glavni izvozni proizvod proizvodnja ovog energenta biće neprofitabilna.

Katar, koji je glavni isporučilac tečnog prirodnog gasa u svetu, može pokrenuti veliki gasni rat zbog sniženja cene sirovina usled pada potražnje zbog virusa korona i rasta svetskih zaliha nakon tople zime, piše Blumberg a prenosi Sputnjik.

Nakon što je korona virus pogodio kupce gasa iz Azije, a zatim i iz Evrope, gde je Kraljevina preusmerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu sirovina radi održavanja potražnje.

„Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost – status glavnog svetskog isporučioca tečnog gasa“, piše Blumberg.

Ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna, čak i za svetske proizvođače sa niskim troškovima proizvodnje. U doglednoj budućnosti cena gasa može postati i negativna, kako je to već bilo sa naftom u aprilu 2020. godine.

„Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje“, piše agencija.

Prema ocenama Blumberga, nakon povećanja potražnje za gasom u Aziji kompanija „Katar petroleum“ više neće slati tečni gas u Evropu, s tim da taj proces može trajati više meseci. Velika ponuda na svetskom tržištu tečnog prirodnog gasa može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom gasnom savezu. Države-proizvođači gasa u budućnosti bi mogle da formiraju kartel sličan naftnoj organizaciji OPEK, kako bi se regulisalo tržište.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...