NOVI NAFTOVOD KROZ SRBIJU

Jelica Putniković

Trasa Panevropskog naftovoda, najkraćeg puta za kaspijsku naftu do centralnoevropskog tržišta, prolaziće kroz Srbiju

Za razliku od gasovoda, koji je postao predizborna poštapalica gotovo svih partija na političkoj sceni Srbije, to što će danas (u utorak, 22. aprila) srpska delegacija sa Rumunima i Hrvatima potpisati u Bukureštu Sporazum o osnivanju Razvojne kompanije za izgradnju Panevropskog naftovoda (PEOP), čini se, ne zanima nikoga od stranačkih lidera. Paralela sa gasovodom Južni tok više je nego jasna. Kao što će cevima za tranzit prirodnog gasa iz Bugarske Srbija dobiti alternativni pravac za snabdevanje "plavim energentom", i naftovod PEOP strateški je bitan jer anulira dominaciju transporta sirove nafte Jadranskim naftovodom (JANAF-om).

Sam JANAF posebna je priča zbog toga što između ex YU država, koje su ga gradile (Srbije, BiH i Hrvatske) još nije rešeno pitanje imovinskih odnosa. Ne manje bitno je i to što uprava JANAF-a za tranzit sirove nafte Naftnoj industriji Srbije AD naplaćuje višestruko veću taksu od tranzitne cene koju zaračunavaju evropski naftovodi. Dok je evropska taksa oko jedan dolar po toni na svakih sto kilometara, JANAF NIS-u i ostalim uvoznicima nafte u Srbiju naplaćuje više od 11 dolara.

"PEOP je najprirodniji i najjeftiniji put za kaspijsku naftu ka evropskim potrošačima. Osnivači i akcionari Razvojne kompanije za izgradnju PEOP-a u startu će biti predstavnici Javnog preduzeća Transnafta iz Srbije, JANAF-a iz Hrvatske i CONPET i OIL TERMINAL-a iz Rumunije. Vrata su otvorena i predstavnicima Slovenije i Italije koje su, takođe, učestvovale u radu Međudržavnog komiteta o izgradnji PEOP-a. Italija je čak u februaru potpisala pristupnicu za učešće u osnivanju Razvojne kompanije za PEOP ali oni nemaju kompaniju koja se bavi samo tranzitom nafte", objašnjava Nebojša Lemajić, direktor JP Transnafta, napominjući da je u poslednjih mesec dana intenzivno rađeno na usaglašavanju teksta Sporazuma akcionara koji osnivaju kompaniju za razvoj Panevropskog naftovoda.


PEOP je "ekološki naftovod" koji će smanjiti promet tankerima u Sredozemnom i Jadranskom moru za oko 50 miliona tona godišnje, jer će naftu direktno, po principu "cev u cev", transportovati od Konstance na Crnom moru do Trsta i dalje Transalpskim naftovodom do evropskih rafinerija.

Na trasi dugoj 1.230 kilometa, koja povezuje rumunsku luku Konstanca sa Trstom, Panevropskim naftovodom će moći da se preveze 60 do 90 miliona tona sirove nafte godišnje. Izgradnja naftovoda od Konstance preko Pančeva i Omišlja do Trsta će, u zavisnosti od kapaciteta koštati od 2,2 do 3,5 milijarde dolara.

Lemajić objašnjava da je Sporazum koji se potpisuje u Bukureštu složeni međunarodni dokument, zasnovan na Ministarskoj deklaraciji donetoj aprila prošle godine na skupu u Zagrebu, kao i na zaključcima Međunarodnog komiteta PEOP-a i podršci koju je ovom projektu pružila EU. Posle osnivačkog skupa u Bukureštu, posao oko izgradnje PEOP-a će sa Međudržavnog komiteta preći na Razvojnu kompaniju. Vlade Rumunije, Hrvatske i Srbije su svojim kompanijama, osnivačima dale zeleno svetlo da postanu akcionari te Razvojne kompanije projekta PEOP. Nakon potpisivanja Sporazuma, u roku od 45 radnih dana, dakle, početkom juna, u Londonu će biti registrovana ova Razvojna kompanija, čiji je prvenstveni zadatak promovisanje PEOP-a. Upravni odbor JP Transnafta odobrio je 70.000 funti na ime sredstva, osnivačkog kapitala za tu kompaniju.

"Osnovni zadatak ove kompanije je da pripremi neophodnu dokumentaciju, pre svega da ranije studije inovira, kao i da stupi u kontakt s potencijalnim investitorima, proizvođačima nafte i onima kojima bi nafta ovim naftovodom bila isporučivana - potencijalnim kupcima, kako bi se dobio uvid u to ko bi ulagao u njegovu izgradnju", kaže Lemajić, komentarišući da bi investitorska konferencija mogla biti održana već naredne godine.

Ako sve bude teklo po planu, izgradnja Panevropskog naftovoda treba da počne 2011. godine. Kroz Srbiju će ići oko 200 kilometara PEOP-a, što znači da bi se godišnje mogao, u zavisnosti od tranzitnih količina i iznosa takse za tranzit, ostvariti značajan prihod.

Podsećajući da je odluka o formiranju zajedničke kompanije doneta prošle godine s idejom da Rumunija, Srbija, Hrvatska, Italija i Slovenija u njoj imaju po 20 odsto osnivačkog kapitala, u Međudržavnom komitetu navode da je sve rađeno kako bi se obezbedila ravnopravnost u kolektivnom rukovođenju. Ta kompanija bi trebalo da vodi sve poslove u vezi sa izgradnjom naftovoda, kao i da sklapa ugovore sa firmama koje će učestvovati u izgradnji. Italija i Slovenija su se, međutim, predomislile.

"Kompanije iz Slovenije i Italije, koje su potpisnice Ministarske deklaracije, mogu pod istim uvjetima kao spomenute kompanije potpisat Sporazum, upisati dionice i sudjelovati u radu društva PEOP, ali samo do investitorske konferencije, koja bi se trebala održati nakon godine dana od osnivanja društva. Dakle, u ovom trenutku nema čvrstih poslovnih odnosa s potencijalnim 'velikim' investitorima PEOP-a, niti proizvođačima nafte. Potencijalni interes postoji, jer se u kaspijskoj regiji povećava proizvodnja nafte koja traži svoje konkurentske putove prema europskim potrošačima. Jedan od tih konkurentskih putova je PEOP", komentariše za hrvatske medije predsednik Uprave JANAF-a Ante Markov.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...