Kovid virus nije zaustavio Balkanski tok u Bugarskoj

J.P.

Uprkos pandemiji Kovida-19 radovi na gradilištu gasovoda „Balkanski tok“ u Bugarskoj napreduju. Ovaj gasovod, kojim će gas iz „Turskog toka“ iz Turske stizati u Srbiju i biti transportovan dalje ka evorpskim potrošačima biće završen do kraja ove godine. Odložen tender za nuklearku „Belene“.
Gradilište „Balkanskog toka“ u Bugarskoj

Ni na jednom od većih strateških energetskih projekata u Bugarskoj nisu obustavljeni radovi zbog pandemije Kovida-19, rekla je ministar energetike Temenuška Petkova na današnjem brifingu održanom u zgradi Vlade Bugarske, prenosi portal Bnr.bg.

Petkova je navela da se realizacija dva infrastrukturna gasna projekta – gasovoda „Balkanski tok“ i interkonekcije sa Grčkom, odvija uz strogo poštovanje mera zaštite.

Da će gasovod „Balkanski tok“, kojim će gas iz „Turskog toka“ iz Turske stizati u Srbiju i biti transportovan dalje ka evorpskim potrošačima biće završen do kraja ove godine.

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva je nakon telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, čija je poseta Sofiji, inače, bila planirana za 27. april, pa zbog korona virusa odložena. Zaharijeva je izjavila da se projekti važni za obe zemlje se dobro odvijaju. „Balkanski tok“ ide po planu i biće završen do kraja 2020. godine, rekla je Zaharijeva.

Da je ceo državni vrh Bugarske angažovan oko energetskih projekata pokazuje I to da je premijer Bojko Borisov sredinom meseca helikopterom obišao radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok u blizini kompresorske stanice „Rasovo,“ u severozapadnoj Bugarskoj. Obilazak gradilišta je uživo emitovan na Fejsbuk stranici premijera. Radovi se odvijaju na 10 deonica od ukupno 474 km Balkanskog toka. Položene su cevi duž 220 km trase, a 150 km cevi je već zavareno. Po rečima Borisova, uprkos karantinu radovi se nastavljaju uz poštovanja zadatih mera.

Virus prolongira tender za NE „Belene“

Petkova kaže da je sa pet kompanija sa kojima Bugarska pregovara potpisan sporazum o zaštiti podataka o projektu izgradnje nuklearke „Belene“.

Kompanijama je poslat Informacioni memorandum o projektu kako bi pripremile svoje obavezujuće ponude.

Bugarska je, inače, krajem prošle nedelje obavestila ruski „Rosatom“ o odlaganju rokova za javni poziv na tender za izgradnju nuklearke „Belene“ u vanrednim okolnostima oko pandemije, saopštio je predstavnik ruske državne korporacije. Produženje roka za izvođenje radova biće utvrđeno na osnovu trajanja mera ograničenja zbog pandemije.

Iz „Rosatoma“ su, uprkos odlaganju tendera, izrazili optimizam u vezi sa realizacijom projekta.

„Rosatom“ je jedna od pet kompanija sa kojima je Bugarska pregovarala o izgradnji nuklearne centrale „Belene.“

Bugarska ministarka energetike je izjavila još u martu da je svih pet kompanija, koje su izrazile želju da dostave obavezujuće ponude i dalje zaniteresovano za projekat.

Realizacija gasnog projekta „Balkanski tok“ i gasne konekcije Bugarska – Grčka odvija se u utvrđenim rokovima. Prema Petkovoj, EU neće odustati od krajnjeg cilja – da bude lider u borbi protiv klimatskih promena. Bugarska ima svoj okvirni stav s kojim je Brisel već upoznat. Centrale na ugalj će i ubuduće biti kapaciteti na koje će se računati za proizvodnju energije u zemlji. Petkova je navela da EK nije imala primedbi, a preporuka joj je bila da se udeo izvora obnovljive energije poveća sa 25% na 27%.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...